Първо ваксинират лекарите, приоритет са и хората над 70 години (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283012 www.24chasa.bg
Представиха пред премиера Борисов националния план за ваксиниране срещу COVID-19 СНИМКИ: Правителствена информационна служба

Лекарите, сестрите, санитарите, полицаите ще са първите ваксиниранr срещу коронавируса след Нова година.

Това е предвидено в националния план за ваксинация, който днес е бил представен пред премиера Бойко Борисов от шефа на координационния съвет за имунизацията проф. Красимир Гигов и здравния министър Костадин Ангелов.

В приоритетните групи са и хората над 70-годишна възраст, съобщиха от правителството след разговора.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.