Искрен Веселинов, ВМРО: Да не позволим епидемия от лични и фирмени фалити

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283108 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов СНИМКА: Архив

Имаме изготвени текстове, както за наемите, така и за таксите на затворените обекти. Нещо повече - след разговори с колегите от управляващото мнозинство, се разбрахме да е обща законодателна инициатива.

За това информира във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Промените ще позволят удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти, които са засегнати от кризата, породена от пандемията от COVID-19".

"Коментирани са и текстове в Закона за извънредното положение, които да задължат финансовите институции да разсрочват задълженията на физически лица, останали без работа или в неплатен отпуск заради пандемията и на фирми, чиято дейност е спряна или ограничена".

"Ще изчакаме обаче решението на Асоциацията на банките по отношение на такива случаи и ще внесем закона, ако то не е адекватно на ситуацията. Имаме воля да не позволим тази нова извънредна обстановка да предизвика „епидемия“ от лични и фирмени фалити", посочва още Искрен Веселинов.

Изготвените по негова инициатива от експерти от ВМРО промени касаят нормата на чл. 6б от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Предложението е той да добие следния вид:

Чл. 6б. (Нов – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г., изм. – ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.)

(1) По време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, предоставили под наем или за ползване имоти – държавна собственост, или общинските съвети, предоставили под наем или за ползване имоти – общинска собственост, може да приемат решения, съответно да издадат заповеди за намаляване размера на вноските за наем и за ползване или за освобождаване от заплащането им изцяло или частично от физически и юридически лица – наематели или ползватели, които са ограничили или преустановили дейността си в имота вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение.

(2) Обстоятелствата по ал. 1 се установяват с финансови и други документи, удостоверяващи ограничаването или преустановяването на дейността на физически и юридически лица – наематели или ползватели.