Обмислят паметник на Стоянка Мутафова и сатиричен "Оскар" на името ѝ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283464 www.24chasa.bg
Дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева, се сбогува с майка си преди година. СНИМКА: Румяна Тонeва

Днес, 5 декември ще има панихида в тесен семеен кръг за голямата актриса, която си отиде преди година, цветя ще се поднасят и на паметната й плоча на дома й

Когато рано сутринта на 6 декември 2019 г. Стоянка Мутафова си отиде от живота, нейният личен мениджър Евгени Боянов с тъга казва: “След Мутафова вече театър няма!”

Уви, това негово предчувствие се оказва пророческо, защото 3 месеца по-късно коронавирусът покоси актьори, трупи, представления, зрители, театри...

Панихидата в памет

на великата актриса

е на 5 декември

от 11 ч на гроба ѝ на Централните софийски гробища, но както и изпращането от този свят, така и възпоменанието ще е в тесен семеен кръг. Разбира се, всеки, съобразявайки се с пандемичните мерки, може да поднесе цветя. Тя почива редом с любимия си съпруг Нейчо Попов. Паметникът е от черен гранит, изчистен и класически, както би пожелала Мутафова - само с двете имена и тяхна снимка.

Цветя може да бъдат поставени и на паметната плоча на дома на ул. “Люботрън” 96 в кв. “Лозенец”. Тя бе сложена по идея на дъщерята Мария Грубешлиева-Муки и на Евгени Боянов. На тази плоча са изброени 3 имена - освен Стоянка и Нейчо Попов, в същата кооперация е живял и любимият съсед и сценичен партньор Георги Калоянчев.

Стоянка Мутафова много би се зарадвала и от новината, че на 6.12.

Бургас ще обяви за

почетен гражданин

големия актьор и

режисьор

Нейчо Попов

и то точно на именния му ден и празник на бургазлии.

Муки и Боянов вече са получили плакета с неговото име. Двамата са били поканени в морския град да вземат отличието, но наложените пандемични мерки осуетяват пътуването.

Голямата актриса не беше забравена през тази тъжна година. В Сатиричния театър вече има стол на нейното име. “Това е жест, но е скромен, а Стояна е сред основателите на трупата - убеден е Боянов. - Смятам, че трябва да има награда на нейно име. Не е необходимо да е ежегодна. Нека се връчна на 5 години веднъж, но наистина да бъде отличие, равно на сатиричен “Оскар” за нейните колеги.”

Когато през лятото паднаха някои противоепидемични забрани, Муки представи в няколко града новото допълнено издание на книгата си “Добър вечер, столетие мое”, което се търси много. Защото тя е истинска и искрена пред живота и изкуството на майка си.

Обмислят паметник на Стоянка Мутафова и сатиричен

Мария Грубешлиева

издаде подписан от

нея некролог,

събрал голямата ѝ непрежалима загуба: “ Преживях най-тежката година в живота си - първата година без теб. Никой не умира на земята, докато живее в сърцата на тези, които остават”. Заедно с Боянов работят по идеята да се направи паметник на Стоянка Мутафова. Това би било добре да се случи в навечерието на 100-годишнината, която е след малко повече от година. Обмислят се два варианта - или на бул. “Витоша”, или на Централни гробища, близо до мястото на вечния покой. “Хората идват на това място нажалени, изпратили близки... Един паметник на голямата комичка би ги накарал да се усмихнат, припомняйки си какво стихийно бедствие беше на сцената. Би била за тях слънчев лъч”, защитава този вариант Боянов. Той припомни, че за 100-годишнината ще има юбилейна монета и марка с лика на Мутафова.

Още нещо, за което Стоянка мечтае приживе - да се полагат по-добри грижи за гроба на родителите ѝ - Екатерина и Константин Мутафови. Годините и времето не ѝ дават тази възможност, но сега мястото е почистено, за него се грижат Муки и Евгени. “Това би я направило наистина щастлива”, казва Боянов.