Спецпрокурор да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283569 www.24chasa.bg
Десислава Атанасова от ГЕРБ е сред вносителите на законопроекта на управляващата коалиция.

Той ще се предлага от прокурорската колегия и ще се избира от пленума на ВСС

Да се създаде фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Това предложение с промени внася ГЕРБ и Обединени патриоти с промени в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Предложенията са в следствие на доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на КС, както и мненията на Венецианската комисия.

Минимум 6 членове на прокурорската колегия ще предлагат хора за поста на прокурор, разследващ главния прокурор. Позицията ще се избира от пленума на Висшия съдебен съвет. Минимум 12 г. магистратски стаж трябва да има човек подходящ за поста, нужно е и в последните години да не му е налагано никакво дисциплинарно наказание, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е една от вносителите на законопроекта.

"Този законопроект е в посока да отговори на всички препоръки, както на доклада за върховенство на закона от ЕК, така и в становището на Венецианската комисия и да се съобразим с тълкувателното решение на КС. Всъщност в плана на правителството се предвиди такъв момент да бъде внесен такъв законопроект", разясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

Още миналата година правителството излезе с подобен законопроект, с който да се създаде прокурор, разследващ главния прокурор. Той предвиждаше завеждащия инспектората във Върховна касационна прокуратура да бъде предлаган и избиран от членове на прокурорската колегия на ВСС.

"Делата за престъпления, извършени от главния прокурор, ще бъдат подсъдни на специализирания наказателен съд", обясни Ципов и допълни, че очакванията му са законопроектът да бъде приет преди края на мандата на 44-ото НС.