Гигантски супервулкан може би тлее под Алеутските острови

https://www.24chasa.bg/novini/article/9284178 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Геолози от САЩ установиха, че част от малките острови на Алеутския архипелаг и шест големи вулкана, разположени на тяхна територия, са може би част от един и същ супервулкан, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение за медиите на Американския геофизичен съюз. "Нашето откритие обяснява защо вулканът Кливленд е толкова активен през последните две десетилетия. Изследванията ни значително обогатиха нашите познания за това какви изригвания трябва да очакваме в бъдеще и как да се подготвим за подобен катаклизъм", изтъкна един от авторите на проучването Джон Пауър от Вулканичната обсерватория в Аляска, предава БТА.

Тъй-наречената Алеутска островна дъга, разположена край западните брегове на на Аляска, е една от най-активните вулканични зони на нашата планета. Тук са разположени над седемдесет активни вулкана, простиращи се върху линия с дължина 2 500 километра.

Един от най-опасните е вулканът Кливленд, чиято активност рязко нарасна напоследък. За последните две десетилетия той изригна 22 пъти, като последните осем бяха регистрирани в периода 2009-2017 година. Това накара геолозите да проучат по-задълбочено Алеутската островна дъга.

Геолозите предполагат, че планината Кливленд, наред с 5 други вулкана, са част от супервулкан, скрит под водите на Тихия океан. Те се намират на територията на Четирипосочните острови - малък отрязък от сушата, разпрострян на 130 километра в източната част на Алеутския архипелаг. По мнението на геолозите тук е разположена калдерата на супервулкан, съпоставим с този на Йелоустоун.

За това говорят недрата на Четирипосочните острови и сложният състав на магмата на тези вулкани.