1,2 млн. първи на ваксина по новия план - хората над 70 г., медиците и полицаи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9285202 www.24chasa.bg
Опашките пред фургоните за антигенни тестовe продължават, такъв ще е нужен и преди ваксиниране.

150 хил. са преболедувалите българи, които няма да бъдат имунизирани засега

Децата до 16 г. също не са в обхвата - близо 1 320 000

Пращат мобилни екипи в домове за възрастни и училища

Лекарите, сестрите, санитарите, полицаите ще са първите българи, ваксинирани срещу коронавируса след Нова година. Това е предвидено в националния план за ваксинация, който здравният министър проф. Костадин Ангелов и шефът на координационния съвет за изпълнение на плана проф. Красимир Гигов представиха пред премиера Бойко Борисов в четвъртък.

В приоритетните групи са и хората над 70-годишна възраст, като вероятно

ще се започне

с тези над 80 г.

Така по изчисления на “24 часа” първи достъп до ваксина срещу COVID-19 ще имат около 1,2 млн. души, или малко над 17% от населението. Цялостният план предвижда поетапен обхват на 60 - 70% от населението.

1 040 269 по данни на националната статистика са българите, които към момента имат навършени 70 г. и са таргетна група по плана.

Към тях се добавят медиците - общо около 70 хил. души, от които лекарите са 32 хиляди.

Към 47 хил. пък са служителите на МВР, но голямата част са администрация или такива, които не спадат към най-уязвимите да срещнат инфекцията при изпълнение на служебните си задължения. Малко под 1/3 са тези, които следва да бъдат предпазени още с пристигането на първите партиди ваксини, сочат сметките - около 15 хил. са униформените на първа линия.

Очаква се днес да стане окончателно ясно дали и учителите ще минат още с първата вълна имунизации, или поради преминаването на дистанционно обучение са предвидени за следващата.

Отделно по думите на шефа на националния щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски се прави организация за ваксиниране на военнослужещите, за чиято подготовка засега не се предоставят данни.

Няма как всички тези 1,2 млн. българи да бъдат обхванати още в началото на 2021 г. Под внимание трябва да се вземе и фактът, че ваксината освен безплатна е и доброволна, а сред тях вероятно ще има и несъгласни да им бъде поставена. Освен това

около Нова

година ще се

получат само

първите

125 000 дози,

като всички останали количества също ще идват на траншове.

Страната ще бъде разделена на 7 региона в логистиката по разпространението на ваксините, като и в момента продължава осигуряването на фризери за посрещането на първите дози, изискващи нискотемпературно съхранение, обясни здравният министър. Във всеки от новосформираните 7 района ще бъдат определени отговорни Регионални здравни инспекции, които ще играят ролята на координатори и ще правят логистичната връзка с останалите инспекции.

Ще се организират и мобилни екипи, които ще се пращат по местата, където е нужно да се имунизира голяма група. Този подход вероятно ще се приложи в домовете за възрастни хора и училищата.

Ваксината ще се поставя от лекар, който ще преценява здравословното състояние на всеки човек, уточни Ангелов.

Преди

ваксинирането

ще се правят

тестове за

антитела

При наличие на такива на първо време имунизация вероятно няма да се прави дори на хората от приоритетните групи. Тук става въпрос за над 150 000 души, които вече са преборили вируса.

Децата под 16 г. са изключени от обхвата на имунизацията, а те са близо 1 320 000.

Бременните

също няма да се

ваксинират, защото все още няма данни за безопасността на ваксините при поставянето им при такова състояние.

Така сметките сочат, че на този етап у нас от плана за ваксинации срещу COVID се вадят близо 1,5 млн. българи.

“Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините”, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. А Борисов подчерта, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова тя да бъде поставена доброволно и напълно безплатно на всеки желаещ. “Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на 7 ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото, когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя биха предпочели да си сложат”, добави той. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка и на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

Във всички страни от ЕС в ход са планове за имунизация, но междувременно здравните им власти следят внимателно как ще стартира процесът във Великобритания - първата, която започва ваксинсиране около 15 декември. До Нова година ще се натрупат данни, които ще служат за ориентир на останалите. България взема опит и от Германия.

Въпреки че личните лекари също ще бъдат включени на етапа масово ваксиниране, по информация на “24 часа” с тях все още разговори не са водени, не са минавали обучения, няма изготвени насоки.