Херо Мустафа беше в АЕЦ "Козлодуй"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9285967 www.24chasa.bg

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети АЕЦ „Козлодуй” вчера, за да се срещне с изпълнителния директор Наско Михов и представители на ръководния екип на дружеството, съобщиха от пресцентъра на централата.

В приветствието си към гостите Наско Михов подчерта ключовата роля на централата за българската енергетика и икономика и постигнатото високо ниво на безопасност и надеждност. Той изтъкна, че през годините между АЕЦ „Козлодуй” и компании от американския ядрен сектор са изградени отлични партньорски контакти.

„Днешната среща беше продължение на меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан през октомври, каза посланик Мустафа. - Бях развълнувана да видя и чуя за предимствата, предлагани от „Козлодуй” по отношение на инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за бъдещите поколения.”

Директорът на „Безопасност и качество” Емилиян Едрев представи приоритетните проекти, реализирани от дружеството, както и статусът на програмата за диверсификация на доставките на ядрено гориво. Презентация за напредъка на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на централата изнесе Любен Маринов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД.

Деловата програма на американската делегация завърши с техническа обиколка на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.