Ангелов: България се разделя на 6 района за ваксинации (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9286310 www.24chasa.bg

Медиците първи ще получат ваксината, във втората група са учители и социални институции

Националният план на РБ за ваксиниране срещу COVID-19 е разработен от работна група съгласно заповед с участието на специалисти от МЗ, регионалните здравни инспекции, водещи медицински специалисти, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българския лекарски съюз, съсловните организации и др., посочи Ангелов. Това съобщи проф. Костадин Ангелов, който дава брифинг в Министерския съвет във връзка с разпространението на COVID-19 у нас и представя Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Използвани са указания на СЗО, плановете на Германия, Франция, Италия, Англия. Планът е съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия, инфраструктура. Планът е динамичен, подготвен за адекватна промяна, в зависимост от конкретната обстановка, каза министърът. 

Планът представя преглед на ваксините в процес на разработване. Разрешенията за употреба на ваксина срещу COVID-19 са описани като процедура, посочи Ангелов.

Създаваме национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов, както обявихме, каза той. 

Изтеглете ТУК Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България

В този план сме разработили фазите за ваксиниране на българските граждани по таргетни групи. В първата фаза влизат медицински специалисти, зъболекари и фармацевти. Лицата са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19. Имунизирането ще им позволи да изпълняват професионалните си ангажименти. Очаква се в тази фаза да бъдат ваксинирани 243 600 лица, посочи той.

Ваксинирането ще бъде доброволно, изтъкна здравният министър. 

Втора фаза: служители и потребители на социални институции, учители, персонал на ферми за отглеждане на норки. Трета фаза: служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности (на пример - служители на структурите в системата на ВИК). Четвърта фаза: възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания (Очакваният брой на хората, които ще бъдат ваксинирани в 5-а фаза, е 1,8 млн. лица). Фаза 5: уязвими групи на населението поради висок риск от инфектиране, свързани с условията и начина им на живот. 

Имунизацията на тези целеви групи ще се извършва по предварително изготвени списъци, каза Ангелов.

Имунизирането срещу COVID-19 ще бъде извършвано на няколко етапа и след подписване на информирано съгласие, изтъкна той.

Решихме България да бъде разделена на 6 региона за ваксинациите. Първоначално планирахме 7 региона. Решихме София обаче да бъде включена в 4-и регион, съобщи Ангелов.  

Всеки един регион ще има отговорник, който ще извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов, посочи министърът.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона (и влиза в оранжева), съобщи доц. Ангел Кунчев.

Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. Той обаче изрази надежда, че скоро ще има положителни новини.

Прилагането на ваксините ще се случва след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. На този етап най-напреднали са две от ваксините, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Когато се появи епидемия веднага почват имунизации. Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но ваксините остават доброволни, поясни доц. Кунчев.