"168 часа": Живков прави “Мулти” като контра на Луканов/Дойнов. Първите 3 млрд. са от синода

https://www.24chasa.bg/novini/article/9286732 www.24chasa.bg
Тодор Живков поръчал на Григор Шопов ДС да създаде “Мултигруп”, за да се противопостави на формираните от Луканов и Дойнов задгранични фирми.

Депозитът е в Кредитна банка. Конвертирали по курс 17 лв. за долар

Най-сериозната си сума - 3 млрд. лв., “Мултигруп” получава след споразумение със Светия синод, който влага парите си в Кредитна банка. Това разказа пред “168 часа” Пламен Николов, бивш шеф на отдел “Стратегическо и корпоративно планиране” и стопански звена на компанията на Илия Павлов и парламентарен секретар на кабинета “Виденов”.

Илия Павлов
Илия Павлов

“Тези 3 млрд. лв. бяха дадени за управление, конвертирани по курс 17 лв. за долар, и така се създаде капиталова основа за бизнесите на “Мултигруп”, добави той. Според него част от парите на бизнес империята може да са дошли и чрез куфарчета, но те не са били основният капитал.

Когато започнал работа при Илия Павлов, бившият парламентарен секретар на МС имал за задача да търси източници на финансиране.

Така попаднал на информацията, че по сметки на регистрирани в чужбина по местното законодателство български фирми има над 3 млрд. долара. В предишния брой бившият ревизор на БНБ Кольо Парамов заяви, че неговата проверка, завършила с доклад, е показала липсата на 1,5 млрд. долара. Откъде идва разминаването, не става ясно.

“Луканов заедно с ДС организира разпределянето на парите на външнотърговските и външно регистрираните дружества, но Илия Павлов пари в куфарчета не е получавал”, категоричен е Пламен Николов.

Прочутите черни чанти с пачки банкноти са раздавани на по-дребни риби и на партии, за да се финансират. По-сериозното източване на държавни средства е минавало по други канали. Това разказаха пред “168 часа” още няколко души, запознати със схемите.

“Така е субсидирана една част от структурите на БКП, когато официалната трансакция е била невъзможна”, заяви бившият вицепремиер и депутат Димитър Луджев. Практикували го преди избори, а и за мероприятия, въпреки че формацията мастодонт имала и други източници, с които да се захранва – като например от членски внос от едномилионната си маса.

Цялата история четете в "168 часа" - ТУК