Успешна българска компания си партнира с интердисциплинарен екип от БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/9287794 www.24chasa.bg

Заедно работят за създаването иновативни продукти

Фирма Апифарм пусна на пазара прополисов препарат без никакво съдържание на спирт

Проучването и пълноценното използване на природните ресурси на нашата страна е една от основните цели на научните изследвания в Българската академия на науките. България заема една стотна от площта на Европа, но страната ни е на едно от първите места по биологично разнообразие на Стария континент. Българските пчели използват това разнообразие и създават ценни продукти, полезни за човешкото здраве – мед, пчелен прашец и прополис. От около 30 години в Института по органична химия с Център по фитохимия (ИОХЦФ) към БАН се провеждат системни изследвания върху прополиса с успешни и международни признати резултати.

Прополисът, наричан „пчелен клей” е смолист продукт, който пчелите събират от смолисти вещества по корите и пъпките на някои видове дървета и го използват в кошера, за да запълнят всички пукнатини по него, предпазвайки го от външни влияния. Освен това с него те ефективно защитават кошера си от болестотворни микроорганизми. Действието срещу микроорганизми е една от основните и неотменни характеристики на прополиса и именно заради него хората са го използвали от най-стари времена като лечебно средство. Установено е, че прополисът притежава широкоспектърна антибактериална активност, макар и по-слаба от тази на антибиотиците. Има обаче една важна особеност – неспособността на микроорганизмите да развиват устойчивост към прополиса. Това качество липсва на мощните съвременни антибиотици и е особено важно във връзка с развитието на устойчивост на микроорганизмите към тях. Прополисът се прилага и до ден днешен в народната медицина на народите от Югоизточна Европа. Според някои проучвания той е най-широко използваното „домашно“ лечебно средство на Бaлканите, включително и у нас, а в аптеките могат да се намерят различни препарати без рецепта, които включват прополис в състава си. В научната литература има многобройни доказателства, че освен антимикробно (срещу бактерии, гъбички и вируси), прополисът има и много други полезни действия: противовъзпалително, антитоксидантно, противотуморно, укрепва имунната система, защитава черния дроб от токсини, помага да се преодолеят последствията от радиационно облъчване.

„През последните три десетилетия в Лабораторията Химия на природните вещества на ИОХЦФ задълбочено изследвахме химичните характеристики на прополиса и връзката на химичния състав с неговата биологична активност. Проучихме подробно българския прополис от различни райони на страната и установихме неговия химичен състав. Оказа се, че пробите от различни местонахождения в България са с много близък състав. Съдържащите се в прополиса вещества се оказаха активни срещу бактерии, гъбички и грипни и херпесни вируси, имаха и значително антиоксидантно действие. Те са преди всичко от групата на природните фенолни съединения – флавоноиди, фенолни киселини и техни производни. Разработихме показатели за контрол на качеството на българския прополис и протокол за анализите, с които се определят тези показатели. Във връзка с нашите изследвания преди няколко години с нас се свърза фирмата „Органик БГ“, с молба да контролираме съдържанието на прополисови компоненти в произвежданата от тях тинктура. Бяхме зарадвани, че бизнесът е готов да се възползва от съвременните научни постижения у нас“, споделя проф. дхн Вася Банкова, ръководител на лабораторията, изследваща прополиса в ИОХЦФ към БАН.

Прополисът има много качества, но и един недостатък, що се отнася до приложението му като лекарство – почти не се разтваря във вода. Ценните активни вещества се разтварят добре в етилов алкохол и затова обикновено се прилагат алкохолни разтвори (тинктури). Това поставя съществени ограничения пред използването му в редица области на медицината като офталмология, оториноларингология, педиатрия, при бременни или при непоносимост към алкохол. Слабата водоразтворимост е причина и за ниска биодостъпност и слабо усвояване на лечебните молекули при прием през устата. Получаването на воден разтвор на прополис, който същевременно съдържа всички биологично активни съставки на пчелния клей, е предизвикателство пред химиците.

Интересът да се разработи водоразтворима форма на прополис се събужда след една лекция на акад. Христо Цветанов, представена на семинар в ИОХЦФ. Той увлекателно разказва за способността на специално създадени за подобни цели полимери да разтварят вещества, които са по начало трудно разтворими във вода. „Това ни накара да се замислим за използването на този подход при разтварянето на ценните съставки на прополис във вода. Обърнахме се към проф. Петър Петров и неговата група от Института по полимери към БАН, които проявиха интерес и приеха предизвикателството.“, споделя още проф. Банкова за раждането на водоразтворимия прополис.

Проф. Петров започва първите опити с ентусиазъм и с любопитство до каква степен фундаменталните знания биха помогнали да се реши този проблем. „ По това време бяхме натрупали значителен опит и знаехме как да подобрим водоразтворимостта на редица биологично активни вещества с противотуморно и противовъзпалително действие, с помощта на амфифилни съполимери.“ отбелязва проф. Петров. Тук по-различното е, че прополисът представлява смес от десетки различни съединения, всяко от които има характерни свойства. Освен това, когато целта е продукт, който да се предложи на пазара, изискванията към полимерите са завишени. От една страна полимерите трябва да са достъпни и евтини, а от друга, да са безопасни и разрешени за употреба в храни и лекарства.

След около 12 месеца усилена работа, екипът на проф. Петров разработва изцяло водоразтворима форма на прополис, използвайки биосъвместими полиетерни съполимери. Постигнато е разтваряне на всички липофилни биоактивни съставки на прополиса във вода, в отсъствие на спирт или други органични разтворители. Полученият колоиден разтвор на прополис е бистър, с жълтеникав оттенък и характерен за прополиса аромат. Следват редица проучвания за доказване на положителните страни на продукта. Освен, че не съдържа спирт, водоразтворимият прополис се характеризира с повишена антиоксидантна активност, в сравнение със стандартната клеева тинктура. На следващ етап, двата колектива регистрират в Патентното ведомство на Република България полезен модел „Състав на водоразтворима форма на тополов прополис“. През 2019 г. е подписан лицензионен договор с българска фирма „Органик БГ“ ЕООД за производство на хранителна добавка, разработена на основата на полезния модел.

АПИ ОРГАНИК ООД

Гр.Монтана

Тел:0878829004

Сайт: https://www.lidiq.com/

Лидия Заркова