Ваксинирането срещу коронавирус в Германия ще бъде безплатно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288449 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ваксинацията срещу коронавируса в Германия ще бъде безплатна, обяви днес германското правителство, предаде ДПА.

"Ваксинирането ще бъде безплатно, независимо дали имат здравна осигуровка и каква е тя", заяви говорител на министерството на здравеопазването на Германия, предава БТА.

А говорителят на германското правителство Щефен Зайберт още веднъж подчерта, че ваксинирането ще е напълно доброволно. Той наблегна това заради заради едно малко, но доста гласовито протестно движение, което подценява пандемията и обвинява правителството, че планира принудителна ваксинация, отбелязва агенцията. Правителството ще проведе много разбираема информационна кампания, за да отговори на всички въпроси, свързани с ваксината, подчерта Зайберт.

Германия вече работи по създаването на стотици центрове за ваксиниране, преди регулаторните власти на ЕС да дадат зелена светлина за използване на някоя от кандидат-ваксините срещу коронавируса.

Първи приоритетно ще бъдат ваксинирани възрастните хора и здравните работници на първа линия.

Предвижда се в Берлин да има шест центъра за ваксиниране, в това число на бившите летища Тегел и Темпелхоф, като целта е само в германската столица да се ваксинират по 20 000 души на ден.