"168 часа": Защо д-р Илиев и Тръмп не се разбраха с Луканов за резиденциите на Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288568 www.24chasa.bg
Франц Йозеф Щраус и Тодор Живков планират различно бъдеще за България и Източна Европа, но Горбачов ги изпреварва.

Бившият Първи тайно планирал Обединена Европа и мек вариант на прехода с премиера на Бавария

Горбачов ги ненавиждал, а след решаваща среща през 1988 г. съдбата им е трагична

През 1990 г. тъкмо е паднала Берлинската стена, у нас вече е започнал процесът на демократизация. Починалият наскоро известен лекар Емил Илиев по това време е в Западен Берлин.

"Там, докато е в ресторант на обяд с австрийска журналистка, до тях спира автомобил от прочутата марка ,,Чайка” - разказва пред "168 часа" съпругата Таня Илиева. - Емил си помислил, че това е някой държавен или партиен ръководител, но от нея слязъл един изключително симпатичен мъж, който носел на врата си пионерска връзка Много впечатлен, съпругът ми го наблюдавал, докато събеседничката му обяснила, че това е нейният близък приятел Райнер и му предложила да го поканят да обядва с тях. Емил отбелязал, че е доста ексцентричен, но журналистката го успокоила: "Много симпатичен".

Райнер носел куфар и с удоволствие приел да седне при тях. Когато се запознали, Емил полюбопитствал каква е причината да кара чайката, да носи пионерска връзка, а човекът отговорил, че преди дни се е върнал от Москва. Бил на среща при Михаил Горбачов, за да му занесе помощ на стойност 10 млн. марки.

"Подарихме техника за болници, скенер - обяснил Райнер. - Може би затова съветският лидер ме попита какво искам и аз му казах, че проявявам интерес към чайките и той ми подари чайка, а с нея и тази пионерска връзка. Аз си я нося с голяма гордост."

"Оказва се, че това е един много богат човек от Западна Германия - казва съпругата на д-р Емил Илиев. - Самият той на свой ред започва да разпитва Емил какво може да се прави в България, какъв бизнес може да се развива, след като току-що е паднал комунизмът. Мъжът ми след кратък размисъл се сеща, че за хората от Запада ще са много интересни резиденциите на бившия ръководител Тодор Живков.

"В момента те са в безтегловност и някой може да ги превърне в скъпи петзвездни хотели - били думите на мъжа ми. - Сигурно много хора ще са изкушени да видят как е живял ексдиктаторът.

Живков." В този момент Райнер си отворил куфара и тогава съпругът ми за първи път видял мобилен телефон. Германецът набрал някакъв номер и казал: "Сега тъкмо ще се обадя на Доналд, той трябва вече да се е събудил".

Оказва се, че този Райнер е официалният партньор на Доналд Тръмп за Западна Европа.

Целият материал четете в "168 часа" - ТУК