Върнаха статута на ценна сграда на къщата на Шапкарева

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288776 www.24chasa.bg

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности връща статута на паметник на културата на изгорялата къща на Шапкарева. Това се е случило на заседание във вторник, съобщи във фейсбук зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Решението за даване на статут на ценния имот, който се намира на бул. “Скобелев” 18, е взето с голямо мнозинство. Сградата, която бе опожарена на 25 ноември, ще получи статут като единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с предварителна категория “ансамблово значение”.

“Искам специално да благодаря на министъра на културата г-н Банов за светкавичната реакция. Това е важна стъпка напред в усилието да се спаси сградата. След като министърът на културата издаде заповед за статута, главния архитект на София ще предприеме нужните действия за издаване на нов устройствен план, който ще защити обекта”, пише доц. Чобанов.

Сградата е имала статут на паметник на културата до 2004 г., когато е свален. От Столичната община са правили многократни опити за връщане на статута на имота, включително това е поискала в писмо през март и кметът на София Йорданка Фандъкова. От 2002 г. собственик на имота е фирма “Фимен” ЕООД, а устройственият план предвижда на мястото да се издигне 7-етажна сграда.

“Възможно е собственикът да обжалва новия ПУП, но в края на краищата общественият интерес трябва да надделее и сградата да получи нужната грижа, както това стана с много други знакови обекти, като къщата на Яблански, тази на Фингов и още десетки обекти, чиито собственици отговорно стопанисват старините на София, които са нашата памет и идентичност като общество”, казва доц. Чобанов и добавя, че вече общината е обезопасила и изолирала обекта.

В коментари под поста си той уточнява, че “в момента, в който излезе статутът, ще започнем съответните административнонаказателни процедури с глоби от по 100 000 лева, а след това ще внесем и сигнали в прокуратурата, ако не последва реакция”.

Според една от версиите историята на къщата е свързана с потомците на Кузман Шапкарев, а е строена в годините след Първата световна война.