Нидерландия очаква 1 млн. дози от ваксината на "Пфайзер" през януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288796 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Британският регулатор защити бързината, с която е разрешил използването на ваксината

Нидерландия очаква да получи през януари около 1 милиона дози от ваксината срещу коронавируса на "Пфайзер"/"Бионтех", каза на пресконференция днес премиерът Марк Рюте, цитиран от ТАСС.

"При развитие на ситуацията по най-благоприятен сценарий, т.е. ако ваксината бъде одобрена за използване в Европа, ние ще можем да получим 1 милиона дози от нея през януари", каза той. Освен това според Рюте страната разчита да получи и около 400 000 дози от ваксината на американската компания "Модерна" през първото тримесечие на 2021 г., предаде БТА.

И двата производителя вече са подали заявки за предварителна регистрация на своите ваксини в Европейската агенция по лекарствените средства. Решение за американско-германската ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" се очаква на 29 декември, а за ваксината на "Модерна" - около 12 януари.

По-рано властите в Нидерландия казваха, че ваксинацията срещу коронавируса може да започне в страната още на 4 януари.

Междувременно британската Агенцията за регламентиране на лекарствата и здравните продукти увери, че когато бързо е разрешила употребата на ваксината на Пфайзер и Бионтех срещу коронавируса, го е направила, вземайки предвид всички норми за безопасност. Изявлението бе направено в отговор на критиките, че процесът на одобряване на ваксината е протекъл прекалено бързо, предаде Франс прес.

"Нито една ваксина няма да бъде разрешена в Обединеното кралство, ако не отговаря на стандартите за сигурност, качество и ефикасност", заяви британският регулатор. "Всяка ваксина е обект на стабилни клинични изследвания, които отговарят на всички международни норми", допълни агенцията. .

Главният имунолог на САЩ Антъни Фаучи, който е член на кризисния щаб в Белия дом, създаден заради новия коронавирус, вчера каза, че британският регулаторен орган е прибързал, като е одобрил ваксината, но после се извини и каза, че има доверие във всичко, което прави Обединеното кралство. Днес говорител на британския премиер Борис Джонсън приветства тази промяна в мнението на Фаучи и припомни, че британската агенция вече е заявила, че е работила по одобряването на ваксината, спазвайки стриктно правилата и без да пренебрегва нито един аспект.

Ние бяхме абсолютно ясни, че ваксината е сигурна, имайки предвид строгите норми, по които е била оценявана от Агенцията за регламентиране на лекарствата и здравните продукти, заяви говорителят на британския премиер.

Агенцията защити бързината, с която взе решение, като обясни, че е започнала да проучва данните за ваксината, предоставени от Пфайзер и Бионтех още в хода на изпитанията й върху хората, вместо да чака всички данни да бъдат събрани накрая и да ги проучва едва тогава.