Създават план за здравето на нацията, целта е да подобри качество на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288822 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов

 Проблемът с коронавируса може да е първата или последната възможност, около която всички български политици трябва да се обединят и да не търсят политически дивиденти, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов

В Националния ваксинационен план ще има информационна кампания, за да може всеки човек да вземе информирано решение за поставянето ѝ 

План за здравето на нацията, който да съдържа линията на човешкия живот - от неговото раждане до неговата смърт и чиято цел е да въведе повече скрининг, профилактични програми и въобще да подобри качеството на живот, планира да създаде здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

"Следим всяко число (на смъртните случаи от COVDI-19) със загриженост. От анализа, който наблюдаваме, виждам, че голяма част от българските граждани, които попадат в тази статистика, имат много придружаващи заболявания. България е водеща по заболяемост от сърдечносъдви заболявания. Това не е извинение, а означава, че имаме недобра медицинска култура и точно тук трябва да работим. Затова ще представя План за здравето на нацията, който ще съдържа линията на човешкия живот, с който да се подобри качеството на живот", каза той в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му това, което се случва в момента в здравната система около пандемията, е това, което тя може да даде.

"Нямаше подготвена система в света. И на Запад и на Изток всяка една се задъхваше. Считате ли, че Швейцария не се е подготвила навреме, та интензивните легла там свършиха?", коментира Ангелов и допълни, че още с първия си ден като здравен министър е поискал да се направил анализ за необходимостта от обезпечаване с легла, апаратура и персонал в системата, а на третия ден е предприел мерки, за да подсигури максимума. 

"Каквото и да направим като обезпеченост, ние сме на водещите места по легла, имаме и достатъчно лекарства, но имаме проблем с персонала", обясни Ангелов.

Здравните власти са искали и са можели да въведат по-строгите мерки по-рано, призна той, но обясни, че са отложили тези действия, защото заболяемостта по времето, когато държавите в ЕС затягаха мерките, бил ниска. 

"Планът, който следваме, предвижда увеличаване строгостта на мерките, когато България достигне 600 заразени на 100 000. По същия индекс работиха и останалите държави", каза здравният министър. 

В момента не можем да приемем антигенните тестове като равносилни на PCR тестовете, защото това не срещало разбиране сред специалистите, които трябва да дадат мнение, допълни още Ангелов в отговор на коментар, че индексът е изкривен, защото голяма част от хората остават необхванати от статистиката, именно, защото се тестват с антигенни тестове.

"Аз повече от всеки искам да включим антигенните тестове, ако специалистите кажат те да бъдат приравнени сPCR, но нашите и европейските  лекари не дават тази препоръка", каза той и допълни, че всеки човек трябва да носи лична отговорност и разум, ако искаме да вървим напред и при положителен антигенен тест трябва да спазва съответните мерки, а не да ходи на работа. 

Няма нужда да вписваме изричен текст в закона, че ваксините срещу коронавируса ще са доброволни и безплатни, защото това е принципът на действия във всяка една държава, коментира Ангелов неприетото днес решение от депутатите този текст изрично да фигурира.

"Проблемът с коронавируса може да е първата възможност, а може и последната около която всички български политици трябва да се обединят и да не търсят този момент за политически дивиденти. Само така можем да спечелим тази битка", допълни здравният министър.  

Във ваксинационния план ще има провеждане на информационна кампания, като целта е нужната информация да бъде обяснена на разбираем език, така че всеки български гражданин да вземе информирано решение за поставянето на ваксината, стана още ясно от думите на министър Ангелов. 

За нас е изключително важно тези ваксини да влязат тогава, когато имат разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира, че тя е безопасна и ефективна. 

Задължителният имунизационен календар се изпълнява от личните лекари, те са хората, които могат да преценят състоянието на пациента и дали може или не да се постави ваксина, обясни Ангелов причината, защото отново личните лекари ще бъдат натоварени с ваксинираните на по-голямата част от населението, но допълни, че освен тях, ще бъдат включени всички лекари, фелдшери и медицински специалисти, които могат да поставят ваксини.

Ще впрегнем целия наличен потенциал, но тази епидемия иска и още нещо от всеки един човек - всеки да се превърне в лекар, да носи маска, да спазва дистанция и дезинфекция, припомни важността на това да сме отговорни здравният министър.