Турция с 32 736 новозаразени с коронавирус за денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288851 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Започна голямото затваряне на турците по домовете им за 56 часа 

Турция потвърди 32 736 новия случая на коронавирусна инфекция, включително безсимптомни, през последните 24 часа, според данни на министерството на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нови мерки в понеделник за борба срещу разпространението на вируса, включително полицейски час и пълен локдаун през уикендите, предаде БТА.

Смъртните случаи в резултат на COVID-19 през последното денонощие са 193, с което общият брой на жертвите нарасна на 14 509.

Междувременно милиони турци ще прекарат 56-те часа на уикенда затворени по домовете си. От 21 часа /22 часа българско време/ тази вечер влиза в сила забрана за излизане на гражданите от къщи до 5 часа сутринта в понеделник във всички селища на Турция.

Така Турция отново върна локдауна през уикендите, седем месеца след като го бе отменила.

Забраната за излизане от къщи не важи и за някои категории професии, сред които и за журналистите.

Според здравните власти ограниченията за излизане от къщи през уикендите ще продължат до края на декември. По всяка вероятност те ще обхванат и новогодишните празници, от четвъртък до неделя вечерта.

През останалите дни на седмицата в Турция се прилага вечерен час от 20 часа до 5 часа сутринта.

Отменени са всякакви прояви на открито, концерти, увеселения и др. На централния булевард на Истанбул Истиклял и на площад Таксим има ограничения за броя на посетителите.

При посещения във всички обществени учреждения, в моловете, поликлиниките, междуградските пътувания и др. от гражданите се изисква да представят т.нар. код Хес, който позволява проследяване на заразените.

Училищата, детските градини са затворени, ресторантите и кафенетата обслужват само кетъринг.

Редица експерти обаче се на мнение, че затварянето само през уикенда няма да е достатъчно,за да се овладее разпространението на коронавируса.

Най-малко две или три седмици затваряне е опцията, която би била ефективна за справяне с епидемията, както и отмяна на междуградските пътувания, посочват експертите.

Над 200 медици в Турция са станали жертва на коронавируса от април досега.

Здравните работници, които са на първа линия в борбата срещу COVID-19, поискаха от правителството да обяви Ковид-19 за професионално заболяване.

Въпреки въведените мерки случаите на коронавируса в Турция продължават да нарастват тревожно.