Палмър: Спорът София - Скопие да се разреши извън процеса на присъединяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9289368 www.24chasa.bg
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър СНИМКА: Ройтерс

Процесът на присъединяване към ЕС трябва да зависи от реформите, а двустранните въпроси трябва да се решават двустранно, заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър пред VOA, цитиран от македонския телевизионен канал “Телма“

Според него Северна Македония е направила достатъчно реформи, за да проведе първата междуправителствена конференция, като добави, че двустранният спор с България трябва да бъде разрешен извън процеса на присъединяване, предаде Фокус.

„Северна Македония направи достатъчно, за да достигне до междуправителствената конференция и мисля, че по-голямата част от членовете на ЕС са наясно с това. Ще продължим да работим с нашите европейски партньори, за да направим това. Ще направим всичко възможно, за да подготвим почвата и ще продължим да демонстрираме публично нашата силна подкрепа за придвижването на Северна Македония към членство в ЕС," каза Палмър.

Американският дипломат също така твърди, че за да поддържа нивото на доверие в ЕС в страната, Брюксел трябва да покаже, че напредъкът в реформите ще се отрази в откриването на процеса на присъединяване.

"В този момент следващата стъпка за Северна Македония е провеждането на междуправителствена конференция и това е нещо, което Северна Македония явно е заслужила чрез реформи," каза Палмър.