Шефът на US разузнаването: Китай е най-голямата заплаха за демокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9289402 www.24chasa.bg
Директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф

Ръководителят на американското разузнаване определи Китай като "най-голямата заплаха за демокрацията и свободата в света" - обвинение, което Пекин днес категорично отхвърли, предаде Франс прес.

В статия, публикувана във в. "Уолстрийт джърнъл", директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф осъди кражбата от страна на Китай на американски търговски тайни и отбранителни технологии.

"Народна република Китай представлява днес най-голямата заплаха за Америка и най-голямата заплаха за демокрацията и свободата по света след Втората световна война", пише Ратклиф, цитиран от БТА.

На брифинг за журналисти говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин отхвърли обвиненията като "лъжи и слухове, целящи да дискредитират Китай". Надяваме се представителите на американските власти най-сетне да започнат да отчитат фактите и да престанат да измислят и разпространяват вирусната си политика и скалъпени лъжи, каза тя.

В статията Ратклиф обвинява също Пекин, че посредством агенти прибягва до икономически натиск, за да влияе върху американски конгресмени или да ги злепоставя.

Сведенията ни показват, че Китай редовно извършва такива операции за упражняване на влияние в САЩ. Китайските ръководители се опитват да подчинят личните права на волята на Китайската комунистическа партия (ККП), твърди Ратклиф.

Вчера Вашингтон обяви ограничения за пътуванията и достъпа на членове на ККП в САЩ. Държавният департамент заяви, че членовете на управляващата партия в Китай "са враждебни към американските ценности" и участват във "вредни дейности".

Съгласно новите регулации, които влизат в сила незабавно, визите на членове на ККП и на семействата им ще важат само един месец от датата на издаване и за еднократно влизане в Съединените щати.

Досега някои визи позволяваха неограничен брой влизания и валидността им можеше да трае до 10 години, отбелязва АФП.