Почина Минчо Йовчев, член на Политбюро на БКП и зам.-премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9290304 www.24chasa.bg
Минчо Йовчев

На 78-годишна възраст почина бившият министър на индустрията и зам.-председател на Министерски съвет по соцвреме Минчо Йовчев. Това съобщи Областният съвет на БСП в Стара Загора.

„Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни. Навсякъде, където Минчо Йовчев изпълняваше своите партийни и обществени задачи се отнасяше към всичко и всички отговорно и принципно“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователно писмо до близките.

Съболезнования изразиха и народните представители. Общинският съвет на БСП-Стара Загора, Областният и Общинският съвет на БАС - Стара Загора добавят в съболезнованията, че „развитието на икономиката на областния град и отстояването на комунистическите и социалистическите идеи са същността на неговата работа. Убеден антифашист, Минчо Йовчев ратуваше за опазване на историческата истина за антифашистката съпротива в България и социалистическото съзидание на Родината“.

Поклонението ще бъде в тесен роднински кръг в неделя, на 6.12.2020г., от 12:15 в залата на Казанлъшките гробища.

Минчо Йовчев е роден на 27 февруари 1942 г. в Мъглиж, завършил е Минния институт в Ленинград, работил е като технолог в Обединените заводи „Фридрих Енгелс“ в Казанлък, от 1968 г. член на БКП, а от 1986г. и на ЦК на БКП. Преминал през началник на отдел и заместник-директор на Обединеното предприятие „Хидравлика и пневматика“, заместник-директор на ДСО „Хидравлика“, първи заместник-председател на Изпълнителния комитет на ОНС в Стара Загора, първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Стара Загора и в Хасково, заместник-председател на Министерския съвет и министър на индустрията и технологиите, член на Политбюро на ЦК на БКП и член на Висшия съвет на БСП. Последната му активна партийна дейност бе като делегат на 48-ия Конгрес на БСП, избран на конференцията в Казанлък през 2014г. Не пропускаше областните събития на антифашистите до миналата година.