"168 часа": С COVID-19 Китай провежда ювелирна спецоперация и ликвидира бедността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9293253 www.24chasa.bg

На гърба на коронакризата страната влезе в бързата писта, Ухан стана един от най-умните градове в света и вече се отърсва от имиджа “развъдник на вируси”

Каква е причината Китай толкова упорито да прокарва тезата, че вирусът не се е зародил в Ухан. Според държавните органи появата му там изобщо не означава, че това е и първото огнище.

Напротив. Тези дни държавните медии разпространиха новината, че заразата и в момента навлиза в страната чрез опаковки на

вносни

замразени храни.

"Гардиън" цитира официоза People's Daily - "всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е стартирал в Ухан в Централен Китай".

"Ухан беше мястото, където за първи път беше открит коронавирусът, но там не е неговият произход", бе категоричен и бившият главен епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Дзенг Гуанг.

Напоследък държавните медии все по-често повдигат въпроса

дали вирусът не е възникнал в Европа

или Америка доста преди първия обявен случай в Ухан.

Факт е, че досега всички по-сериозни коронавирусни инфекции са стартирали от Китай, който притежава наистина завиден опит в справянето с тях. В началото на годината европейските лекари гледаха с насмешка как армията миеше улиците в Ухан и не пускаше никой да излиза, но днес никой не може да отрече, че Китай е истински отличник в потушаването на епидемията. Дори данните да са манипулирани, икономическият ръст от 1,6% е впечатляващ на фона на всеобщия спад в световната икономика от около 5,2%.

Всъщност именно това е

най-подозрителното за международната общност

- как един вирус съсипа цели отрасли, а Китай се възроди като Феникс и сега е в бързата писта? И не само това - като че ли, за да вдигне кръвното на всички световни лидери, които понасят ударите на кризата, президентът Си Дзинпин тези дни изпълни своя петгодишен план за изкореняване на бедността.

Китай дълго

бе сред най-бедните страни в света

и за китайския държавен глава една от важните задачи бе да обърне тенденцията. Затова през 2015 г. той обеща до края на 2020 г. да създаде "умерено проспериращо общество" в чест на 100-годишния юбилей от основаването на Китайската комунистическа партия през юли догодина.

Целият материал четете в "168 часа" - ТУК