"168 часа": Горбачов и "Голгота" срещу плана на Щраус за преход без бедност в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9293260 www.24chasa.bg
Никой не знае защо Горбачов избира от всички варианти за преход този, който причинява най-зловеща бедност.

Тато предупредил баварския премиер, че му готвят преврат

Тези “младите” Луканов и Младенов ми искат стола, смеел се бившият Първи преди да го свалят

Тодор Живков е опитал да предупреди премиера на Бавария Франц Йозеф Щраус, че ключови фигури в партията му готвят преврат.

Харизматичният премиер на Бавария Франц Йозеф Щраус има свой план за прехода и още преди промените обсъжда с Живков участието ни в Обединена Европа. 
Ако замисълът му се бе реализирал, вероятно днес всичко щеше да е различно, а ние - доста по-богати.
Харизматичният премиер на Бавария Франц Йозеф Щраус има свой план за прехода и още преди промените обсъжда с Живков участието ни в Обединена Европа. Ако замисълът му се бе реализирал, вероятно днес всичко щеше да е различно, а ние - доста по-богати.

Двамата са обмисляли по-мек вариант на прехода, който да съчетае плюсовете на социализма и капитализма. Неизвестно защо съветският лидер Михаил Горбачов избира най-неприятния и радикален сценарий - освобождаване на цените, обезценка на соцвалутите,

свирепо обедняване.

Според някои той е бил привърженик на американския подход. По същество това е и планът "Голгота", за който се твърди, че е създаден от предшественика на Горбачов - Андропов. Идеята на операцията, описана и в книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" на изд. "Труд", е верни хора на партията да подготвят ужасяващия преход, свързан с бедност и масово ограбване под формата на приватизация и раздържавяване. Целта на всичко това е хората в Източна Европа 30-40 години след това сами да стигнат до извода, че по-добър вариант от социализма няма.

В плана "Голгота" ролята на Горбачов, описана още преди промените, е точно такава.

Баварският премиер имал друга идея - Източна Европа да стане част от Обединена Европа и СССР да не бъде сочен като враг или заплаха.

Целият материал четете в "168 часа" - ТУК