Радев: Изборите трябва да са на 28 март (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9294162 www.24chasa.bg

Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. 

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. И трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това - изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт, допълни той.

Президентът направи коментара си, след като поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 111 г. от рождението на поета антифашист. Той е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионери се опитват да изтрият от историята ни, каза държавният глава. Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които отдадоха живота на борбата срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата.

Въпросът с ваксините за COVID има пряко отношение към живота и здравето на българите не само за справянето с пандемията сега, но и за години напред, както разбираме от становищата на водещи учени и експерти, коментира още Радев. Затова очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, допълни държавният глава. И обясни, че ваксината трябва да има получени всички разрешителни и от Европейската агенция за лекарствата, и от българската Изпълнителна агенция по лекарствата.

Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс на всеки желаещ да се ваксинира. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират, допълни Радев.

Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина.

Радев: Изборите трябва да са на 28 март (Обновена)

Държавният глава отново обясни, че няма за какво да свиква Консултативен съвет по национална сигурност по тази тема. Това е изключително експертен въпрос и очаквам експертите от правителството да обединят мненията си по тази тема, защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората, създава повече опасения, отколкото успокоения.

По повод темата за Северна Македония, Радев напомни каква позиция е имал до момента. Но още веднъж подчертавам, че сега трябва да изчакаме да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика и езика на омразата, където обективното признание на историческата истина трябва да стане необратим процес. И тук България трябва категорично да отстоява своите права, допълни държавният глава.

Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор, каза президентът по повод идеята на ГЕРБ да има прокурор, който да разследва главния прокурор. Те ни предлагат прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, предлагат ни същия ВСС, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система  от страна на управляващите издава само тяхната цел - да се бетонира статуквото. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие, допълни Радев.