Педиатър: Нямаме случай на инфектиран служител от преглед на дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/9297194 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нямаме случай на инфектиран служител педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването.

Това заяви пред БНТ педиатърът доц. доктор Рада Маркова.

Повечето деца са с много лека форма на заболяването и това не налага тяхното постъпване в болница. Според нея, има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса. Защото има такива случаи, но има и други - на семейства с болно дете, което не заразява никой от родителите си.

Педиатърът допълни, че инфекцията основно се разпространява по хоризонтален път - т.е. вътресемейно, в колективи, в семейства, където няма предпазване и не се носят маски.

"Доста деца минаха през тази инфекция, но и доста не са. Интересно е да се види антителата при такива деца, за да се види какъв процент от тях всъщност са преболедували. Педиатрите не сме притеснени като случаи, които наблюдаваме", категорична беше доцент Маркова.

Статистиката на заразените деца няма, тъй като много малко от децата се диагностицират с PCR тестове.

"Считам, че при децата това е една форма на грипна епидемия, минава през тях и заминава. Не отчитам някакъв проблем и не смятам, че те трябва да бъдат категорично диагностицирани.

Според нея лечението при децата е абсолютно симптоматично и дори няма спецификите на лечението при възрастни - то е неразличимо от която и да е вирусна инфекция.

Загубата на вкус и обоняние са характерни главно за по-големите деца, при малките няма такива симптоми.

Доцент Маркова коментира и случая с малкото бебе, настанено за лечение с други пациенти в болницата в Хасково.

"Състоянието на бебето не е било тревожно и слава богу, в малката възраст този вирус протича сравнително леко. Просто е имало нужда от наблюдение и понеже майката би трябвало да го придружава, е нормално те да бъдат заедно".

Тя отказа да коментира материалните условия в болницата.