Северна Македония: След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви

https://www.24chasa.bg/novini/article/9301097 www.24chasa.bg
Никола Димитров СНИМКА: Ройтерс

Както се очакваше, България наложи вето на провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония и с това попречи на взимането на решение и за Албания, пише "Независен весник", отбелязвайки , че германското председателство уверява, че стартът на процеса е въпрос само на време, предава БТА.

За министъра по европейските въпроси на Германия Михаел Рот това вето представлява и лично разочарование, и застрашаване на сигурността на целия регион, а и на Европа за дълъг срок, пише изданието.

Смятам, че е пълна трагедия, че след дългото време, похабено а рашавене на въпроса за името с гърците, българите поставиха искания към Република Северна Македония по вътрешни причини, заявила Мадлин Олбрайт, бивш държавен сектретар на САЩ, пише в. "Република". На изслушване пред комисията за външни работи към Камарата на представителите на американския Конгрес на въпрос на конгресмена Грегъри Микс, Олбрайт заявила, че новата администрация на Джо Байдън трябва да работи с Брюксел, за да може страните, които се стремят към ЕС, да не останат в чакалнята заради своите съседи, пише изданието. Според Олбрайт трябва да се постави въпросът как България изпълнява своите задължения към ЕС, пише скопският вестник.

След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви, трябва да се държим като възрастни. Не трябва да повтаряме грешката от срещата на върха на НАТО в Букурещ 2008 г., когато хванахме трета пътека. Нашето истинско поражение ще бъде, ако вдигнем ръце или ако толкова се фокусираме върху този въпрос с България, че забравим за какво ни е необходим присъединителният процес, а това е процес, с който трябва да донесем Европа у дома, заявил вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, цитиран от в. "Слободен печат". Според Димитров страната не трябва да се отказва от намиране на разбирателство с България.

Специалният пратеник на правителството на на Северна Македония за решаване на неразбирателствата със София Владо Бучконски започва днес своето първо посещение в това му качество в България, съобщава "Слободен печат". По време на визитата си в София Бучковски ще има срещи с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, с премиера Бойко Борисов, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а в четвъртък ще се срещне с президента Румен Радев.