Министър Вълчев: Матури ще има, но някои теми ще отпаднат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9303830 www.24chasa.bg

Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронното обучение. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в онлайн среща за проблемите на дистанционното обучение по време на епидемичната обстановка, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. Анализ какво точно от съдържанието ще да влезе ще се прави през март и април. Министърът обясни, че изпитите все повече измерват осмислянето, а не толкова заученото.

Национално външно оценяване след 7-и и 12-и клас категорично ще има, защото е необходимо за завършването на основно и средно образование, както и за продължаване на образованието. Изпитите след 4-и и 10-и клас не са задължителни, но са полезни, защото показват равнището и не трябва да създават стрес нито сред учениците, нито сред родителите, обясни още министър Красимир Вълчев.

Около 30 000 от децата не са обхванати ефективно в дистанционното обучение, но са раздадени 18 000 електронни устройства, каза министърът. Според него ключовият фактор е ангажираността с ученето и възлагането на повече задачи. Онлайн обучението било компенсаторно в аварийни ситуации. Учебната година ще се зачете и за децата, които нямат компютри, защото с тях ще се работи допълнително, а за учениците от 1-и до 6-и клас занимания ще има и през юни. Всяка година имало компенсаторно обучение за учениците, които имат образователни дефицити.

На въпрос как ще продължи обучението след Нова година - присъствено или дистанционно, министърът обясни, че приоритет да се върнат реално в клас били децата от 1-и до 4-и клас. Какъв ще е принципът щяло да се реши през следващата седмица.

Министър Красимир Вълчев пое ангажимент профилактичните прегледи на зрението на учениците да станат по-масови заради продължителното им стоене пред компютрите.