Нова Витлеемска звезда? На 21-и Юпитер и Сатурн “се сливат” за пръв път от 800 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9311302 www.24chasa.bg
Илюстрация по earthsky.org

В седмицата на Коледа, в най-дългата нощ на годината гигантите се приближават в нощното небе в рядкото и зрелищно явление Велика среща

Астрономи смятат, че такава “двойна планета” може да е всъщност описаната в Библията звезда, изгряла преди Рождество

Коледната звезда ще е видима и от България, но засега прогнозата е облаци да я скрият

“Голямото съединение” на планетите Юпитер и Сатурн ще озари вечерта на най-тъмния ден на годината, 21 декември. Такова почти сливане в очите ни на двата гиганта, като сегашното, не се е случвало от Средновековието, казват астрономи.

“Голямо съединение” или

“велика среща”

е терминът, който учените използват за рядко и изключително зрелищно явление. Юпитер и Сатурн застават в една линия пред човешкото око. Очаква се сега да се виждат толкова близо, че да заблестят след залеза като много ярка “двойна звезда”. Астрономи наричат явлението Коледната звезда заради хипотезата, че библейската история за Витлеемската звезда е вдъхновена от такова събиране на планетите.

Доближаването, както изглежда от Земята, на двата гиганта, става на всеки 20 г., но последният път, когато светът е можел да види толкова близко докосване, като очакваното на 21 декември, е бил през 1226 г.

“Съединението” на Юпитер и Сатурн ще може да се види и от България, ако небето е достатъчно ясно, казва шефът на обсерватория “Рожен” (Виж по-долу).

Може да изглежда, че двата гиганта са близо, но всъщност те са на стотици милиони мили разстояние, съобщава НАСА (по-точно - 646 млн. км.) Все пак

гледката ще е

удивителна,

ако успеете да я видите малко след залез, допълва американската космическа агенция.

Просто Юпитер и Сатурн, пътувайки в орбитите си, периодично застават на линията на погледа ни толкова близо, че с просто око се виждат като една удължена звезда.

Сега Юпитер и Сатурн вече видимо се “приближават” - в началото на декември са били на два градуса разстояние (приблизително два пръста, ако протегнете ръка напред). Кулминацията е

на 21 декември,  когато ще са

само на 0,1 градуса в нощното небе.

Последният път, когато тези планети са били толкова сближени, е бил през март 1226 г. За да получим представа, нека припомним, че това е 22 г. след като кръстоносците превземат Константинопол и

4 години преди цар Иван Асен II

да разбие при Клокотница

войската на епирския владетел Теодор Комнин.

Сегашната “велика среща” е един от тези редки моменти, когато величието на Слънчевата система се разкрива пред просто око, казва проф. Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт пред “Ню Йорк Таймс”.

“За повечето възрастни сега е единствения шанс да видят това - казва Ейми Оливър, говорителка на Центъра за астрофизика към Харвард&Смитсониън, - Много малки деца може и да успеят да го видят втори път. За останалите е “Сега или никога”.

Причината е че следващия път, когато ще има “голяма среща” на Юпитер и Сатурн, макар и не толкова близка, ще е след 60 г. - през 2080 г.

Защо Витлеемска звезда?

“Планетарно сливане” е едно от научните обяснения за описаната в Библията Витлеемска звезда, която се е появила при раждането на Христос.

За първи път тази хипотеза е изказана от големия германски астроном Йохан Кеплер, извел законите за движението на планетите: че Витлеемската звезда е била всъщност събиране на двойката планети Юпитер и Сатурн през 7 г. пр. Хр.

В наше време повечето опити за научно обяснение за Витлеемската звезда включват необичайни “срещи” на планетите, твърди Ги Консолмано, астроном към Ватикана.

Според Джон Мозли, програмен директор към обсерваторията “Грифит” в Лос Анджелис е възможно

това, което влъхвите са

видели, да е било “събиране”

на Юпитер и Венера във 2 г. пр. Хр.

Има и други астрономически теории. Според Люк Барнс, астрофизик в Западния университет в Сидни, основните освен за голямо събиране на Юпитер и Сатурн, са за поява на супернова звезда и за комета.

Вярвайте на която искате от теориите, но имайте предвид, че следващото подобие за такова зрелище в пълния му блясък ще е през 2400 г., казват астрономи.

Д-р Никола Петров, шеф на обсерватория “Рожен”:

Появяват се веднага след залеза

Синоптици: Облаци може да скрият явлението

“Планетите Юпитер и Сатурн ще се приближат впечатляващо преди Коледа и наблюдавайки ги ние от Земята, ще се докосват визуално", казва д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория “Рожен”.

“Подкрепям една такава идея, като се говори за Витлеемската звезда, описана в Библията. Някои изследователи смятат, че именно това се е случило и преди около 2000 години, когато хората са видели ярка звезда при раждането на Христос. Най-вероятно една от идеите, свързани с тази ярка звезда, е визуалното сливане на Юпитер и Сатурн. Хората тогава са свързвали явлението със своята култура и легенди", добавя ученият.

“Това се случва изключително рядко и не може да се наблюдава от цялата повърхност на Земята, а само от един коридор с дължина от 1500 км и ширина 500-600 км. Ще се наблюдава в България, Гърция, Румъния, в Западна Европа, а на юг може би до Египет. Колкото е по на север и по на юг, толкова планетите ще се виждат по-разделени”, добавя астрономът.

Ако небето е ясно, явлението ще може да бъде наблюдавано с просто око веднага след залеза на Слънцето в посока запад - югозапад. С бинокъл и непретенциозен телескоп ще може да се види по-добре отдалечеността на планетите една от друга.

На 21 декември е зимното слънцестоене, когато е най-дългата нощ в годината.

Към 20-21 декември времето ще бъде динамично. Вятърът ще се усили и мъглите ще се разсеят. Облачността във височина обаче ще се увеличи. Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Прогнозата за 21 декември е за значителна облачност, като вероятността за това е над 70%. “Все пак процесът не е много сигурен и има някакъв шанс да видим “Витлеемската звезда”. С наближаване на 21 декември сигурността на прогнозата ще расте", каза метеорологът.

Как единият гигант “настига” другия

Сатурн и Юпитер са две от петте планети, видими с просто око в нощното небе (другите са Меркурий, Венера и Марс).

Юпитер блести с бяла светлина, много по-силно от Сатурн, чиято светлина е по-златиста.

Гигантът Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система, Сатурн с неговия пръстен е втори.

Юпитер обикаля около Слънцето за 12 земни години, а Сатурн - за почти 30. Астрономите обясняват, че Юпитер “настига” Сатурн, който кръжи в по-широка орбита, веднъж на 20 години. Но в нашите очи те изключително рядко изглеждат толкова близо, колкото ще бъдат на 21 декември.

Всъщност макар и малко по-раздалечени (5,2 градуса) те са били през юли 1623 г. Това е 9 г. преди Галилео Галилей да обяви, че земята се върти около Слънцето, а не обратно. Но тогава разположението на Юпитер и Сатурн е било такова, че са били трудно видими заради Слънцето, обясняват учени.

Как влъхвите стигат до Витлеем

Във втора глава на Евангелието на Матея мъдреците (влъхвите) виждат звезда, която се е появила на изток. Те приемат това като знак, че се е родил Месията. Звездата ги завежда до Витлеем.

“И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът.”

“И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна.”

Влъхвите всъщност са били астролози, иначе казано “звездобройци”. Хора, които са наблюдавали внимателно звездното небе и необичайните явления и са им придавали особено значение.

По темата работиха:

Юри Велев

Валентин Хаджиев

Ярослава Прохазкова