Карадайъ: Участието в правителството става задължително за ДПС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9312437 www.24chasa.bg
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

В ДПС имали редкия шанс да сверяват часовника си с държавник, политик, философ като Ахмед Доган

Карадайъ ядосан, че само за 2500 гласа през 2017 г. движението не станало трета политическа сила

Председател на движението гневен на ГЕРБ - с езика на омразата ерозират държавата

Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти със значимо участие в парламента и местната, но и централната изпълнителна власт. Това отчете лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред делегатите на движението от цялата страна по време на Х-ата национална конференция на партията.

Светът е разтревожен, изправен пред риска да живее в разделение. Дневният ред на държавите и междудържавните обединения е подченен на необходимостта от поставяне на първостепенната задача за решаване на кризата с КОВИД-19. Дневният ред на държавите включва необходимостта от обединение, защита на демокрацията и глобалния световен ред, коментира Карадайъ. Той припомни, че именно заради епидемията от коронавирус конгресът на партията за избор на нов председател и Централен съвет се провежда онлайн.

"Днес на Х-ата конференция на ДПС трябва да направим отчет и равносметка за един период от 4 г. и да набележим перспективите за развитие на партията в контекста на националния план и регионалната геополитическа среда в ЕС. Изминалият период се характеризира с ред нестабилности в световен план, европейски, регионален и партиен план. За изминалите 4 г. имаме четири избора и един национален референдум, три правителства, едно, от които служебно, два различни състава на парламента. В партиен план - в началото на периода

имахме едно

от най-сериозните

изпитания пред единството

на партията

Този период е изключително динамичен и наситен за цялата партийна структура в нейното прелегитимиране и укрепване. Днес можем да се похвалим, че правилно беше решението да заложим на разума, а не на емоциите, за да усетим пулса на времето и да завършим процеса на реформиране, с приоритетно мислене за заедността и колективното тяло", каза Карадайъ.

На изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г., в които ние активно участвахме, основната ни политическа цел беше да се предизвикат предсрочни парламентарни изброи, а в политически контекст да тестваме единството в партията. Политическата цел беше постигната, но видяхме, че единството в партията беше подложено на сериозно изпитание. На парламентарните избори, проведени през 2017 г., нашите структури удържаха на натиска, заплахите и манипулациите, но останахме четвърти с разлика от около 2500 гласа след третите. Ако на 26 март 2017 г. някой имаше съмнение, че е пропукано единството на партията, то изборите за членове на европейския парламент през май ни дадоха ясен знак, че разделението е приключило, но единението не е на нужното равнище, продължи той.

Евроизборите бяха добра основа за следващите местни избори през 2019 г. на което се видя, че вътрешните проблеми са преодолени и разширението е факт. Спечелихме 47 кметове на общини при 40 в предходния мандат. Резултатите бяха категорични в полза на заедността. Единството и заедността не са просто емблема на ДПС. Те са наша кауза и същност. Днес

нашата сила ни дава

самочувствието на

строители на демократична България,

самочувствието да бъдем мост на европейските Балканите. Ние сме ДПС и нашата кауза ни прави все по-силни и уверени в себе си, категоричен бе лидерът на движението.

На лице са предпоставки за историческа мисия на ДПС в името на спасението на бъдещето на България. Ние трябва да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в страната, за да можем да гарантираме реформа на всички ключови политики в страната, каза Карадайъ. Той настоя, че от движението трябва да бъдат активни и да реализират програмата си за ускорено икономическо развитие в страната. Но това нямало да бъде възможно без подкрепата на избирателите на ДПС, без движението да продължи да залага на знаещи и можещи кадри.

Несъмнено като един от основните фактори трябва да посочим и ролята на нашия почетен председател.  Големите неща са присъщи на хора способни да виждат в бъдещето, да поемат отговорност и да определят правилата, да карат нещата да се случват и да отприщват и регулират вътрешната сила на колективното тяло. И разбира се да насочват, да задават посоката. Ние в ДПС имаме редкия шанс да сверяваме часовника си с държавник, политик, философ като д-р Ахмед Доган, каза Карадайъ. Той подчерта пред делегатите, че е много важно кой ще бъде избран за лидер и кой ще влезе в централния съвет, за да може

ДПС да изгради

"имунитет срещу всеки

политически вирус".
Карадайъ отправи и остри критки към правителството, като отново напомни, че ДПС не са били чути прези последните 4 г.

Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от тях предпоставки за провал на управлението с включването на националистите във властта, коментира още Карадайъ. Той критикува управляващите, че правят политика  на база на разделението и противопоставянето, придружено с език на омразата, което води да ерозия на държавата, погазване на правата и свободите, неспазване на законите и конституцията в страната. Припомни, че ДПС поиска отсавките на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, а след това всички партии да седнат и да измислят план за излизане от кризата, предизвикана от коронавируса, а след това експертно правителство да изпълни начертания план.

"Но това не се случи. Това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на следващите избори, като резултатът за управляващите ще бъде правопропорционален на времето до изборите", категоричен бе той.

Чиста вода, чиста храна, зелена енергия ще продължат да бъдат част от политиката на ДПС, стана ясно от изказването на Карадайъ. Според него изборът на Джо Байдън за президент на САЩ давал увереност, че промените в света, свързани с климата и околната среда ще продължат.
Изменението на климата и околната среда са заплаха за самото съществуване на Земята, за да преодолеем тези предизвикателства се нуждаем от нова стратегия за растеж пръвръщаща ни в нова модерна конкуретноспособна икономика, каза Карадайъ.

Трябва да сме активни в цифровизацията и водородната икономика. Като партия да създадем такива политики, че да гарантират постигане на целите. В национален план с бизнес и организации, а в регионален и глобален чрез партньорство между държавите. Водородът ще направи България енергийнонезависима и ще повиши националният ни суверенитет. Ще промени как се движим,у начинът по който се топлим, индустрията, в която работим. Чисто, при това и евтино. Водородът ще промени всичко, каза още той.

Доброто представяне на парламентарните избори е въпрос на чест за ДПС, каза още Карадайъ пред елита на партията.

"Трудно е да се говори след вас г-н Мустафа. Пандемията постави под въпрос цялата система на човечеството. Националисти, авторитарни лидери като в Унгария и Полша поставят ЕС пред голямо изпитание. И Либералните сили трябва да водят напред. Трябва да се съберем заедно, за да покажем, че и в най-страшните кризи нашите ценности няма да бъдат разрушени", каза пък президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаити, която е сред официалните гости на конференцията.

ДПС играе важна роля в България и можете да покажете на целия континент важната роля на страната ви за интеграцията на ЮИЕ. Още 2017 г. наблюдавахме тенденциите в България и заедно с вас изразихме опасенията си с влизането на екстремисти като част от БГ правителство. Призовахме политиците в България да откажат коалиция с крайно десни политически сили, които са насочили борбата си срещу малцинствата. Това продължава да е голям повод за безпокойство и е проблем, който трябва да се разреши, каза още тя. Хаити увери, че движението може да разчита подкрепата на интернационала в борбата срещу екстремизма и популизма на изборите.

Мустафа, вие сте на страната на ЕАС. Вашата партия играе важна рола в ЕС и вашите евродепутати в нашата група в ЕП играят решаваща роля. ДПС има решаваща роля за безопасен регион, каза пък президентът на АЛДЕ Ханс Ван Бален.