Съд отмени глоба на шофьор, сниман да лети с 239 км/ч, МВР ще плаща 600 лв. (графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9322009 www.24chasa.bg

Шофьор, който летял по магистрала “Тракия” с превишена скорост, не само не плати глоба от 1050 лв., но и осъди Пътна полиция да му покрие разноските за адвокат. Това се случи, след като водачът оспори в пловдивския районен съд издадения му електронен фиш.

На 19 август м.г. мъжът карал митцубишито си по аутобана от София към Бургас. В района на Пловдив стоял патрул с камера, която го щракнала със скорост 239 км/ч.

Първоначално му бил издаден фиш за 850 лв., в който пише, че е сниман на 108-ия километър на магистралата. После обаче фишът е анулиран. Написан е нов, но под същия номер. Там вече е посочено, че е заснет на 107, 600 км на АМ “Тракия” с 235 км/ ч. Наложена му е санкция от 1050 лева.

Джигитът атакувал фиша в съда като незаконосъобразен и необоснован. Той твърди, че в него не се съдържало описание на нарушението и на мястото на извършването му. Водачът обяснява, че конструкцията на автомобила му не позволявала да развие подобна скорост. 

Магистратите приемат жалбата като основателна и отменят глобата. Основният им аргумент е, че издаването на нов фиш грубо нарушава правата на жалбоподателя.

“За едно и също лице са издадени два електронни фиша. Макар да не е допуснато едновременното им съществуване, то административно-наказателният орган е надвишил правомощията си”, пише в решението.

Другият мотив за падането на глобата е, че позицията на камерата е сбъркана с 300 метра.

“Противоречиво остава мястото на извършването на нарушението”, посочва съдът. Според него тези неточности правят фиша незаконосъобразен.

Областната дирекция на МВР в Пловдив ще трябва да плати 600 лв. на водача нарушител, колкото е похарчил за хонорар на адвоката си.

“Не са малко случаите, когато електронни фишове се отменят. Най-честата причина е неспазване на процедурата от страна на пътните полицаи. Те трябва да напишат протокол къде се е случило нарушението, а нерядко този документ не се прилага. Допускат се и грешки при самото описание на неправомерното поведение на шофьора, понякога липсват задължителни реквизити в документацията”, коментираха от районния съд в Пловдив.

Магистратите посочват, че анулирането на един електронен фиш и издаването на друг е недопустимо.

“То е все едно да прочетеш присъда, да я отмениш и да постановиш нова, защото наказанието на предишната ти се е сторило малко”, даде пример пловдивски магистрат.

От полицията отказаха коментар за съдебното решение.