Първи спад на жертвите за седмица от началото на втората вълна – 15%

https://www.24chasa.bg/novini/article/9322367 www.24chasa.bg

Средната смъртност на ден е била 118 души

Надежда, че излизаме от пика от сезон II на коронавируса

Първи спад на седмична база на смъртността от коронавируса в България показват данните на Worldometers.

В тях е включен броят на починалите от коронаинфекцията в България и по света до 14 декември включително. За България в този ден са докладвани 150 жертви. Броят е по-висок, защото традиционно в статистиката за понеделник влизат невнесени случаи от уикенда. По тази причина най-удачно е данните по седмици да се обобщават, когато постъпят окончателните и за понеделник.

Какво показва равносметката - спрямо рекордите за миналата и по-миналата седмица, когато средната смъртност за България бе съответно 138 и 139 души, сега спадът е видим - 118 среднодневно за седмицата, или 15% надолу.

В началото на ноември, когато започна пикът на смъртните случаи, този брой бе около 50 и покачвайки се рязко, достигна нивата от 140 починали дневно за последната ноемврийска и първата седемдневка на този месец. През 2-ата седмица на декември за първи път от началото на втората вълна у нас има ясно очертана тенденция за намаляване, която съвпада и с въвеждането на ограничителните мерки и вероятния ефект от тях.

Това е добрата новина, но отново сме на второ място в света по дневна смъртност на 1 млн. души на седмична база. (Виж таблицата.) Изчисляването на 1 млн. население е необходимо, за да се отчете и разликата в големината на населението. Така например за изминалата седмица Германия бележи ръст на смъртните случаи с близо 25%, но спрямо многомилионното население това я задържа на 27-о място.

Спад в средния брой инфектирани на ден отчитаме за трета поредна седмица - 2480, или с 217 по-малко от предходната и с 833 по-малко от пика през ноември.

Все още процентът на положителните тестове се движи около 40%, но броят новозаразени като функция на направените тестове не може да се приеме за напълно обективен поради по-слабото тестване у нас. Затова тенденциите са най-ясно видими по смъртността, която се отчита около 3 седмици след заразяването.

В повечето страни в Европа с висока смъртност миналата седмица сега се наблюдава около 10% спад, изключение прави Германия. САЩ също отчитат с 10% повече починали.

Следващите дни ще покажат дали положителната тенденция за България е трайна и крехката надежда, че излизаме от пика, е реална.