Италианец с 4-о висше за 4 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/9324206 www.24chasa.bg
ДЖУЛИО ДЕАНДЖЕЛИ Снимка: Фейсбук

25-годишният феноменален студент Джулио Деанджели тези дни се дипломира за четвърти път в рамките на 4 месеца. Италианецът защити с максимален бал и дипломната си работа по молекулярни биотехнологии. През изминалите 4 месеца той завърши с отличие и медицина, биотехнологии и биомедицинско инженерство.

Джулио е от Падуа, но беше студент в най-престижните два университета в Италия, където се влиза най-трудно след изключителна селекция –Университета и Висшата школа “Сант’Анна” на Пиза. Още през юни Деанджели спечели пет стипендии за научна работа, три от които за Кеймбридж.

“Най-трудното през тези години беше да успея да наместя календара на изпитите и на следването си по различните науки. Сутрин учех механика, следобед ендокринология, а вечер ботаника. В един ден се явих на писмени изпити по инженерство, анализи и линеарна алгебра, защото в противен случай нямаше да успея да взема другите си изпити по медицина”, разказва Джулио пред в. ”Кориере дела сера”.

Мечтата му е да се посвети на изследвания на невродегенерaтивните заболявания и да достигне до лек за амиотрофичната латерална склероза (АЛС).

При получаването си на четвъртата поред диплома за висше Джулио благодари на семейството си, на най-добрия си приятел Самуеле и на близо 400-те преподаватели, които е имал по време на следването си, и които са му “отворили вратите на познанието с професионализъм и хуманност”.

Джулио е единственият син на ветеринарен лекар и учителка. Владее перфектно френски, английски и немски и свири на цигулка. Сам е научил старогръцки език, защото в лицея му не преподавали.

Не обича да чете романи. Неговите страсти са класическата музика и авиацията. Смята себе си за напълно нормален младеж.

През 2013 г. печели олимпиадата по неврологични науки в Италия, а година по-късно е приет в Университета на Пиза с най-високия бал. Пак с най-високия бал издържа и приемните изпити за Висшата школа на Пиза.