Да има прокурор, който да разследва главния, прие Правната комисия на първо четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/9324995 www.24chasa.bg
Красимир Ципов

С 12 гласа "за" правната комисия на парламента прие предложението да се създаде фигурата на прокурор, който да разследва главния. То е внесено от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

9 от народните представители гласуваха "въздържал се", нито един не гласува "против". По време на дебата стана ясно, че законопроектът няма да бъде подкрепен от левицата. 

На дискусията становището на прокуратурата беше представено от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, а на правосъдното министерство от зам.-министър Евгени Стоянов.

От думите на Красимир Ципов се разбра, че законопроектът ще претърпи промени. Те ще бъдат по отношение на това кой може да номинира прокурора, който ще разследва главния.

Главният прокурор не се ползва привилегии, защото по конституция има равни права с всеки български гражданин, обяви зам.-главният прокурор Красимира филипова. От думите й стана ясно, че прокуратурата е на мнение, че разследване срещу обвинител №1 може да има и по сега действащото законодателство.
Той няма възможност да влияе върху преписките, не може да се намесва по конкретни дела, поясни Филипова. Тя добави, че реално нито един прокурор не е подчинен в работата си на главния, а само на закона.
Тя съобщи още, че само по 8 искания се е стигнало до произнасяне на главния за миналата година.
Филип Попов от БСП обяви, че подобни промени няма да отговорят на препоръките на Венецианската комисия, каквато цел си поставят управляващите, както и на очакванията за повече контрол над главния прокурор.
„Ясна е идеята на законопроекта. Но тогава ще се появи въпросът кой ще контролира контролиращите. Не е това начинът да се постигнат целите, които се поставят“, каза Попов.
Според Явор Нотев, който е и адвокат този нов прокурор ще бъде супервайзор на главния прокурор.

„Прави се опит да се отговори на очакването на обвиненията, че главният прокурор действа безконтролно и безнаказано, ако извършва престъпления. За процедурата за избор на такава фигура няма да се спирам, тъй като тя е следствие на първата част – дали изобщо да има такава. Когато се връщам към въпроса за необходимостта, проследявам предложенията за изменения в НПК и прави впечатление, че те се свеждат до добавяне или отнемане на правомощия на прокурора в частта за европейския делегиран прокурор и изключване на функции в главата за правомощията и задълженията на прокурорите. Щеше ми се да видя една цяла глава, в която да се опишат конкретните действия и правомощия по един убедителен и ясен начин. Начинът, по който се предлага създаването на тази фигура, е неправилен. Тук се срещаме с фигурата на супервазор на главния прокурор. Този човек, който и да е той, ще бъде обвинен в пасивност, че се поддава на влияния, може би и в по-сериозни неща. Кой тогава ще контролира неговите действия? Може би тогава ще се предложи в последствие създаване на наблюдаващ разследващия главния прокурор. Законът в този си вид накърнява авторитета на фигурата на главния прокурор, каквото и да е името му в момента. Той е избран, изпълнява мисия и ние, ако се доверим само на предположението, че може да се случи нещо лошо и то няма да бъде разследвано по предвидения законов ред, то тогава сме загубени. Този закон е ненужен, не е извикан на живот от някаква необходимост, така че споделям казаното от г-жа Филипова“, обясни Нотев.

Христиан Митев от "Обединените патриоти", който е и един от вносителите на законопроекта, изложи позиция, че ще подкрепи законопроекта, не само заради препоръките на Венецианската комисия, но и заради твърдени от него „очаквания на обществото“.

От думите на Красимир Ципов стана ясно, че законопроектът ще претърпи измениние. Ще се даде възможност на всеки прокурор, който иска да заеме длъжността на разследващ главния прокурор, да може да се кандидатира за тази нова длъжност. Предложението е в момента той да бъде номиниран от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС.

Крум Зарков от БСП  пък отправи няколко въпроса към управляващите - прокурорът сам ли ще работи по сигналите срещу главния, с какво ще се занимава, когато няма сигнали, имал и друга държава, в която съществува такава фигура.