Не гушкайте Дядо Коледа – брадата му крие зараза

https://www.24chasa.bg/novini/article/9326178 www.24chasa.bg
Влажната среда в брадата на Дядо Коледа е идеална за вируси , а използването на костюмите от няколко души допълнително застрашава децата, които го прегръщат. СНИМКА: РОЙТЕРС

Памучната брада на Дядо Коледа може да се превърне в среда за размножаване на инфекции, твърдят руски лекари. Влажната среда е благоприятна за COVID-19 и достатъчна доза от вируса може да се събере върху брадата на добрия старец. “Затова, след като срещнете леко потен Дядо Коледа в търговски център, не бързайте да се хвърляте в прегръдките му”, казва епидемиологът Олга Ненастина пред РИА Новости.

Вирусологът Елена Малиникова също посочва, че всеки костюм или части от него трябва да бъдат индивидуални. Не е безопасно да се използват шапки на други хора, маскарадни маски, костюми, тъй като актьор, носещ същата брада, може да е асимптоматичен носител на COVID-19 и, след като е предал аксесоара на друг, може да предаде заразата.

През ноември руската тв водеща Елена Малишева увери родителите в безопасността на контактите на децата с Дядо Коледа по време на празниците. “Децата имат много висок вроден имунитет и това е способността просто да унищожава всички чужди агенти в лигавиците на устата и носа”, каза тя.