Министър Ангелов: Категорично не сме доволни от резултатите от мерките (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9326688 www.24chasa.bg
Здравният министър Костадин Ангелов СНИМКА: Румяна Тонeва

Обявиха новите предложения за мерки срещу COVID-19 

Дали и кои противоепидемични мерки в страната ще останат в сила ще стане ясно сега - на брифинг в Министерския съвет.

Категорично не сме доволни от резултатите - аз не искам българските гражданите да са излекувани, а да са здрави, каза здравният министър Костадин Ангелов. 

Ситуацията в страната към днешна дата е следната: за последната седмица са излекувани над 19 хил. души. Заетостта на болничните легла е над 52%, съобщи здравният министър. Общо 90 510 са излекувани от началото на пандемията. 

Вчера здравният министър и Националният оперативен щаб предложиха действащите към момента ограничения, въведени заради пандемията у нас, да останат в сила до края на януари.

Ето и предложените днес мерки: 

- Нощните заведения, игралните зали, казината - затворени до 31 януари

- Ресторантите и спортните зали - също затворени до 31 януари

- Детските градини, яслите, учениците от 1 до 4 клас - тръгват след ваканцията на 4 януари

- Забраните за моловете продължават, без институциите като банки, аптеки, магазина на телекомуникационни компании 

- Забраняват се конференции и конгреси до 31 януари

- От 1 януари отварят театри, музеи, кина при 30% капацитет заетост на местата.

- Единичните пътувания са разрешени, но организирани екскурзии - не

"Това са мерките, които предлагаме, те са консенсусни, разчитаме, че те ще дават ефекта, който търсим", допълни проф. Ангелов.

Не трябва да ни притеснява дали са затворени нощните заведения и ресторантите. Трябва да ни притеснява проболемът със затварянето на училищата и спортните мероприятия, защото спортът и образованието са ключови, коментира Ангелов. 

"Ще се намесваме много ясно в случаите, когато не се спазват противоепидемичните мерки, моля, изпращайте сигнали. Мобилни групи от РЗИ ще проверяват местата и ако не се спазват мерките, ще бъдат затворени", заяви министърът. 

За Нова година не можете да си наемете за частно парти място, което е затворено, отговори Ангелов на журналистически въпрос. Дори последната препоръка на СЗО е да слагаме маски, когато се събираме със семейството си на коледните празници.

"На 14-то място сме по заболяемост от коронавируса в ЕС, по смъртност сме на 2-ро място в Европа и 1-о на Балканите." Това заяви Ангел Кунчев. Между областите у нас има голяма разлика - Кърджали е областта с най-ниска заболаемост, а най-висока е в Бургас. 

Подготовката за имунизация е в готовност при всички РЗИ-та, каза Кунчев.

Венцислав Мутафчийски съобщи, че от щаба мислят да предложат удължаване на мерките и за децата до 31 януари. 

"Ваксините вече са на пазара, задават се към България, затова трябва да сме още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да се ваксинират, за да спрем агонията в училищата, здравните заведения, агонията в психиката на хората. Призовавам всички българи да се ваксинират, а колегите - да се информират за ваксините, да са достойни за очакванията на пациентите допълни Мутафчийски.