Проф. Кожухарова: Планът за ваксинациите е добър, но в него липсва целта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9326857 www.24chasa.bg

Смъртните случаи ще намалеят, ще има спад, но не са минали достатъчно дни от промяната на мерките, каза по Нова тв проф. Мира Кожухарова. Според нея това е не втора, а първа същинска вълна на епидемията. Тя беше отложена във времето и сега се намираме в лекия спад на първата вълна. Може да се очаква и следваща, смята проф. Кожухарова.

Тя смята за необходимо да следи даните за смъртността на милион население и по този критерии не сме на първо място, Белгия е значително пред нас. Следя с внимание не броя на новозаразените, а тежките случаи, обясни епидемиложката.

Бяхме свидетели на много грешки в отговора на епидемията у нас, смята проф. Кожухарова. "Трябва да има план публично достъпен написан план за действие и да се знае какво правим при следващата вълна или промяна на ситуацията. Сегашното ниво на тревожност не е добро за никого."

В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки. Все още обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип, обясни Кожухарова. Тя оценява плана за ваксинациите като добър, "но в него ми липсва уточняването на целта".

Реалистичната цел не е да спрем заболяванията, а да намалим броят им. Проитеснява ме обаче ниският брой на хората, които искат да се ваксинират, както и на лекарите, които не заявяват желание да се ватксинират, а в същото време призовават "Стойте си вкъщи", каза епидемиологът. Според нея първата ни цел като държава сега е да се намалят заразените и смъртните случаи.

"В битността ми на човек съм преживяла две грипни пандемии, по време на първата съм била малка и не съм разбрала, че е такава, по време на втората - на свинския грип, активно работех. Не бива да разчитаме, че няма да има следващи пандемии, целта е да се смекчават. Човечеството надживява паднемиите."