Китайското бойно изкуство тайдзицюен и финландската сауна под закрилата на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/9332879 www.24chasa.bg
Финландия влиза за първи път със сауната си в списъка на нематериалното наследство.

В списъка влязоха готвенето на кускус и празник на нара

Китайското бойно изкуство тайдзицюен и финландската сауна бяха включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тайдзицюен се появява в средата на XVII век в селцето Чъндзягоу в провинция Хънан. Днес бойното изкуство се е разпространило в 150 държави и региони, привличайки над 100 милиона практикуващи.

Финландия пък попада за първи път в този списък на световната организация, съобщи РИА Новости. “Ползването на сауна е неразделна част от ежедневието и почивните дни, както и от благосъстоянието и начина на живот на финландците, и подчертава равенството и взаимното уважение между хората. Включването в списъка ще направи сауната ни още по-известна по целия свят”, каза министърът на науката и културата Аника Саарико. Почти 90% от финландското население ходят на сауна веднъж седмично. В страната има над 3 милиона сауни при население 5,5 млн. души.

За попадане в списъците на ЮНЕСКО тази година се борят 549 традиции от 127 държави. Настолната игра от Казахстан тогуз кумалак също бе включена в световното културно наследство. Тя развива математическото мислене, а в основата ѝ е числото 9. Сред защитените обичаи и традиции попадна и празникът на нара в Азербайджан.

Сингапур влезе в списъка с уличната си система на хранене, която се появява през 70-те години на миналия век. На площадки на открито са събрани на едно място представители на всички популярни в града държава кухни - китайска, индийска, индонезийска, виетнамска. малайзийска. В списъка влезе и приготвянето на кускус след колективна кандидатура на Мароко, Алжир, Тунис и Мавритания.