В „Пирогов“ са готови със списъка на желаещите да се имунизират

https://www.24chasa.bg/novini/article/9336768 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Имунизирането ще се извършва в изнесен кабинет, осигурена е и денонощна грижа в случай на реакция към ваксината

В „Пирогов“ вече са инсталирани хладилниците за съхранение на ваксините, които може да поддържат температура от -70 градуса, предава btv.

Спешната болница е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември.

Вече има и създадена организация - преди ваксинирането пациентите ще се преглеждат. Имунизирането ще се извършва в изнесен кабинет, осигурена е и денонощна грижа в случай на реакция към ваксината.

750 медици от лечебното заведение са сред първите желаещи да се имунизират. За 12 часа ще се ваксинират около 50 души, като за всеки са необходими поне по 15 минути, изчисли директорът на спешния институт проф. Асен Балтов.

Сред първите в списъка за имунизиране срещу COVID-19 в „Пирогов“ е управителят на болничната аптека Светозар Петров. Споделя, че е готов да се ваксинира в момента, в който дозите пристигнат.

„Виждам как хората идват тук в тежко състояние. За съжаление – хора умират, в това число мои близки и приятели. Не желая да бъде уязвим“, каза още той.

За фризера в „Пирогов“ е осигурено и резервно захранване. Той е направен така ,че по никакъв начин да не се компрометира качеството на ваксината. Има и звуков сигнал, който сигнализира, когато температурите паднат. Капацитетът на фризера е до 100 хиляди дози.

„Съхранява се дългосрочно, при -70 градуса. 5 дни може да бъде съхранява от 2 до 8 градуса, после 2 часа – на стайна температура“, уточни Петров.

Според проф. Асен Балтов наложените мерки вече дават резултат. Той очаква заболеваемостта да спадне още преди ваксинирането да е започнало.

„Искаме да имаме един свободен прозорец, в който да могат да се извърши нормално ваксинацията на хората. Ако има скрита заболеваемост и хората боледуват, не е редно те да се ваксинира в тази фаза“, обясни той.