"168 часа": Ваксините като геополитика: Русия иска да се върне като глобална сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/9340292 www.24chasa.bg
Путин заяви, че няма да си постави ваксината Спутник V, но дъщеря му вече се е ваксинирала.

Москва намеква със Спутник V за Студената война

Китай предоставя $1 милиард заем на страни, които не могат да си купят антивирусните дози, за да са в неговата сфера на влияние

САЩ губят позиции, защото няма да дават от своите ваксини на бедните страни

Състезанието между Европа, САЩ, Китай и Русия кой пръв ще предложи глобално решение на най-големия проблем на света - пандемията от коронавирус, не е самоцелно, а част от геополитическа стратегия. Всяка прилага различен подход и

се надява да разшири влиянието си в света,

пише германското издание "Ди Цайт".

Коя от тях ще надделее?

"Европейският съюз иска да докаже, че може да защити гражданите си и неговият модел на мултикултурализъм е по-ефективен и по-справедлив от националния егоизъм на други страни - добавя седмичникът. - Идеята за съществуването на ЕС е международното сътрудничество. Ако страните членки не се справят с тази криза, общността ще загуби авторитета си."

Зад океана отчитат спад във влиянието си в световен план. Но най-голямата икономика и най-силно засегнатата от пандемията страна се мъчи да запази доминацията си. „Глобалните здравни и фармацевтични процеси се вплитат в политиката за баланс на силите - казва Дейвид Фидлър, старши сътрудник по глобално здраве в Съвета по външни отношения, пред в. "Вашингтон пост". - За САЩ това създава геополитически кошмари, защото ние не участваме в играта. Пандемията се превръща в „мултипликатор", ускоряващ отслабването на влиянието на САЩ."

Китай и Русия

се опитват да спечелят точки,

като започнаха да ваксинират преди всички изпитания да са приключили и като сключват договори с по-бедните страни.

Ето тук става ясно, че дипломацията на ваксините предполага два подхода - да трупаш запаси или да споделяш, пише още "Вашингтон пост". САЩ работят по първия модел и разчитат на две ваксини - тези на на компаниите "Пфайзер" и "Модерна". Администрацията на Тръмп вече започна да ги разпространява чрез частни лаборатории.

САЩ отказаха да се присъединят към повече от 170 други

държави в Covax - програмата, подкрепена от СЗО за доставяне на милиарди дози ваксини на по-слаборазвити страни. Някои анализатори прогнозират, че след встъпването си в длъжност новоизбраният президент Джо Байдън ще намери начин да се включи в общата битка - или чрез двустранни сделки, или чрез обединяване на усилията си с други страни.

Как стои въпросът в ЕС?

Общността заедно с други богати демокрации купиха голяма част от останалите дози, но обещават да помогнат на Световната здравна организация с доставки за страните, които се нуждаят от това. Тоест Евросъюзът действа по средата между двете крайни дипломатически решения.

Целият материал четете в "168 часа" ТУК