"168 часа": Как Япония се справя с вируса? От 126 млн. население, починалите са 2751

https://www.24chasa.bg/novini/article/9340316 www.24chasa.bg

Въведоха се сензори за нивото на въглеродния окис и UV лампи без озон по летища, болници, магазини, непрекъснато се проветрява, казва физикът д-р Иво Куцаров

Спазват дистанция от 2 м и носят маски. За тях е по-важно да предпазят другите, отколкото себе си

Д-р Иво Куцаров е наш физик и инженер, известен по-скоро в чужбина, отколкото у нас. Неотдавна бе интервюиран от д-р Филип Макмилън от Обединеното кралство, а подкастът бе гледан в цял свят, тъй като ученият отдавна обработва научните данни и метаанализите за първия SARS-CoV-1, за да извлече ценни насоки за практически решения на сегашната инфекция. През април тази година публикува статия с холандски съавтор на тема как чрез инхибиране на хистамините може да се овладее цитокиновата буря в организма, предизвикваща задух.

Д-р Куцаров завършва физика в Софийския университет, след което следва в Китай и в Университета в Торонто. Започва работа в електронната индустрия в Канада, но през 2005 г. е поканен да се присъедини към звеното за научноизследователската дейност и развитие в японската Murata Manufacturing. Тогава в компанията работят 15 хил. души, а днес те вече са 74 хил.

Работил е в САЩ, в Германия и познава в детайли възможностите на индустриите им в сферата на електрониката.

Женен е за японка и от години живее и работи в Япония.

- Г-н Куцаров, бихте ли разказали как Япония се справя с коронавируса?

- Тя откри свой път, страната е с население от 126 млн., а от началото на пандемията тук са починали около 2500 души. В Япония още от самото начало анализират

как точно се разпространява заразата на техния суперкомпютър Fugaku, който е най-мощният в света. Направиха се подробни симулации, за да се установи на какво разстояние се разпръскват капчиците, микрочастиците при кашляне, кихане в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в непроветрени стаи, в обществени сгради и офиси. Един от изводите бе, че непроветрените места със сух въздух са сред най-опасните. За целта въведоха сензори, с които се следи нивото на въглеродния окис. Такава система има и в някои от залите, в които заседават министри и членове на японското правителство. Примерно когато се констатира, че стойностите му са над 500-600 ppm, тоест циркулацията на въздуха не е достатъчна и вероятността от заразяване е висока, започват да проветряват. Най-ефективно е, като се отворят прозорците, за да влезе свеж въздух. Проветрява се навсякъде - от обществения транспорт до големите магазини, училищата, обществените сгради и т.н. Въвеждат се специални UV лампи без озон, за които е установено, че убиват този тип вируси. С тях се провеждат

дезинфекции

в летища, в големи магазини, болници, училища, фитнесзали, метрото. Всяка една мярка бе анализирана чрез симулации на суперкомпютъра, за да се установи каква е нейната ефективност и да се набележат методики за по-добра безопасност.

- UV лампите без озон, доколкото знам, не би трябвало да причиняват кожни увреждания?

- Физиците и инженерите трябва да кажат на какво разстояние трябва да са те, за да са ефективни и безопасни. Необходимо е да се разработят и достатъчно датчици за озон, защото той е ефективен, но над определени нива (>40 ppb) е отровен, така че стойностите му трябва да се следят.

Освен тези мерки в Япония се спазва стриктна хигиена и дистанция от 2 метра, защото симулациите на суперкомпютър установиха, че тогава вероятността от заразяване е много по-ниска. Маските са въпрос на култура, тук хората се грижат не толкова за себе си, колкото да не заразят останалите. Да не им причинят неприятност.

Въведе се ограничение повече от 4 души да не се хранят в ресторант на една маса, останалите маси трябва да са на 2 м.

Неотдавна бях в японска компания, която внася от Израел нова пречиствателна система на въздуха Разгледах много доклади, някои на испански военни инженери, тъй като те въвеждат тази технология в испанския кралски двор. Установено е, че когато работи такъв пречиствател, количеството вируси за 15 минути спада с няколко порядъка.

Цялото интервю четете в "168 часа" ТУК