Министър Ангелов: Новият щам няма да компрометира антигенните тестове (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9342648 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов КАДЪР: БНТ

Първото количество ваксини - 9750 дози за около 4300 души

Трябваше да проучим всички факти за новия щам и дали ще компрометира антигенните тестове. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, като допълни, че е получил уверения, че няма да бъдат компрометирани. 

"Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в „Бул Био“, първата пратка ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че всички държави членки в един ден ще направят ваксинация на различни категории от населението съгласно плановете, обясни здравният министър, като допълни, че ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та.

"Едновременно ще започне ваксинирането в три големи града", каза проф. Ангелов.

"Първото количество ваксини по предварителни данни ще бъдат 9750 дози, като това са необходими за ваксинирането на около 4300 граждани. Създали сме денонощен режим на работа, за да осигурим логистиката".

Министърът е готов да бъде първият ваксиниран в страната. Той иска да покаже , че вярва във ваксината и ваксинирането като достижение на науката. „Днес ще се реши как да се подходи и ще бъде решено кой ще бъде първият ваксиниран“, обясни министър Ангелов.

"В момента продължават български медици да проявяват желание да се включат в списъците на ваксиниране. Това е постижение", каза още той.

"Първото количество ще бъдат по предварителни данни ще бъдат 9750 дози, като това са необходими за ваксинирането на около 4300 граждани. Създали сме денонощен режим на работа, за да осигурим логистиката". 

Днес проф. Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки.