Румънският президент номинира финансовия министър Флорин Къцу за премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9343778 www.24chasa.bg
Флорин Къцу СНИМКА: Wikipedia

Румънският президент Клаус Йоханис номинира днес досегашния финансов министър от Национално-либералната партия (НЛП) Флорин Къцу за премиер, съобщава Аджерпрес.

Йоханис проведе днес втори кръг консултации с парламентарните партии за съставяне на правителство, които бяха бойкотирани от Социалдемократическата партия (СДП). СДП, която спечели най-много гласове на изборите на 6 декември, обяви, че ще бъде в опозиция.
Снощи дясно-центристката НЛП подписа споразумение със Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) за коалиционно управление.
"Готов съм да поема управлението в този труден за Румъния момент. Ще продължим това, което сме започнали тази година, и, разбира се, имаме в управленската програма редица важни мерки за румънците в предстоящия период", заяви Къцу след консултациите, като добави: "Утре вечер се захващаме за работа".

Според телевизия Диджи 24 лидерите на коалицията искат парламентарният вот за встъпване в длъжност на новото правителство да се състои утре вечер, а първото заседание на новото правителство - веднага след това, пише БТА.

48-годишният Къцу е завършил бакалавърска степен по икономика в колежа "Гринел" в щата Айова, САЩ, а след това - магистърска и докторска степен в Държавния университет в Айова. Работил е в Националната банка на Нова Зеландия, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в румънския клон на Ай Ен Джи Банк.
След парламентарните избори през 2016 г. влиза в парламента като сенатор от НЛП, а от ноември 2019 г. е министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан.

"Гарантирам, че ще направя всичко възможно да имаме стабилно и трайно правителство. Ролята на това управление е Румъния да мине възможно най-бързо през здравната криза и да изправим Румъния на здрави крака", заяви Къцу след обявяването на номинацията му.