Седмичните данни: Пак много висока смъртност, но натискът върху болниците намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/9343885 www.24chasa.bg

- Средно 132 жертви от COVID-19 на ден у нас -

12% нагоре спрямо миналата седмица

- Най-сетне резултат от мерките - хората в

болница и новите заразени са с 10% надолу

- Мутацията на щама в Англия вдига с 65%

заболелите, но смъртността там засега е ниска

 

Въпреки надеждите за излизане от пика на втората вълна на коронавируса статистиката за починалите в България през изминалата седмица не е обнадеждаваща. Със средно 132 жертви на ден продължаваме да сме на второ място по смъртност в света, когато починалите се съотнесат към 1 млн. души население.

19,1 на милион

са починалите

в България

през изминалата седмица. За последните седем дни ръстът на смъртност в България е 12,2%.

Само с две десети пред нас е Хърватия, която е с 16% ръст на жертвите спрямо предните седем дни. На трето място е Словения, която няколко седмици оглавяваше черната класация, но тази седмица има 13% спад на смъртните случаи. Подобрение има и в Северна Македония и Босна и Херцеговина.

125% скок на смъртните случаи отбелязва обаче Словакия и така влезе в първата десетка. Австрия и Германия също имат силно влошаване при смъртността от коронавируса. САЩ за пръв път тази зима влизат в първите 20.

Великобритания отчете повишаване на смъртността, но с 6,7 починали на милион население остава на 26-о място. Новият щам, открит на Острова тази седмица, обаче се е отразил в рязък скок на новите заразени -

ръст с 65%

до 29 121 нови

случая средно

на ден

Новият щам, който се твърди, че е по-заразен, накара страни от ЕС, сред които и България, да наложат ограничения за идващи от Великобритания.

Оптимизъм за

България

предизвиква съотношението на положителните спрямо направените PCR тестове. След няколко седмици с почти 40% позитивни, през изминалата имаме общо 10928 позитивни от 36 172 теста или 30,2%.

Намалява обаче и бройката на направените PCR тестове, защото при симптоми много от болните се тестват само с бързи тестове, които са по-евтини, а и при тях не се налага карантина и не се влиза в статистиката.

Четвъртата седмица на частичния локдаун в България, наложен от правителството, най-сетне доведе до облекчение на болничната система. При 7045 хоспитализирани, от които 580 в интензивните отделения, преди седмица, във вторник имахме 6287 в болници и 523 в интензивните. Това е 10% подобрение и вероятно показва, че най-лошото вече е зад гърба ни.