Втори по-заразен щам в Англия, тираджии се бият с полицаи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9347148 www.24chasa.bg
Бесни шофьори се разправят с полицаи в Дувър. СНИМКА: РОЙТЕРС

България разреши полети от Великобритания, но цените на билетите са тройни, а сънародниците ни бесни

Открита е втора опасна мутация във Великобритания, свързана с Южна Африка. Засечена е при двама заразени до момента, съобщи британският здравен министър Мат Ханкок. Той призова всеки, който е пътувал до Южна Африка през последните две седмици или е контактувал с такъв човек, незабавно да се постави под карантина. Ханкок обясни, че засега няма доказателства, че прилаганата в страната ваксина на “Пфайзер” няма да действа срещу него.

Въпреки че Франция отвори в сряда границите си за пътуващи от Великобритания с редовните фериботни линии, кризата с блокираните около английските пристанища над 10 000 тира се задълбочава. Причината е, че Париж изисква от шофьорите отрицателни тестове, направени през последните 72 часа, а повечето блокирани не могат да напуснат образувалата се тапа, за да стигнат до лаборатории в съседни градове. Властите

изпратиха полеви

военни екипи

да правят

бързи тестове

на място, но дори да достигнат максималния си капацитет от 6000 тествани дневно, ще са необходими дни, за да се овладее положението.

Напрежението допълнително ескалира няколко пъти, след като пропускащите камионите полицаи заподозряха, че някои сертификати за тестване, които представят шофьорите, са фалшиви. Стигна се до сблъсъци между униформени и граждани и опити да се щурмуват граничните пунктове.

Гневни, че не ги пускат, шофьори чупиха огради и блокираха пътища с викове: “Отворете границата”. Британската асоциация на пътните превозвачи каза, че задръстванията ще продължат поне до 26 декември. Това значи, че десетки ще посрещнат Коледа на пътя.

В блокадата продължават да са и десетки българи, сред които семейства с малки деца. Сънародниците ни на Острова започнаха организация за подпомагането им. Тя бе подета от нашенци, живеещи в района на Дувър, които предлагат да им осигурят храна и подслон, ако нямат шанс да продължат за България.

Междувременно българското правителство разреши да бъдат възстановени полетите от и до Великобритания, които само преди 3 дни забрани до 31 януари заради новия по-силно заразен щам, открит на Острова. Пристигащите ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина, а от кацащите след 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест, направен 72 часа преди пътуването.

Българското посолство в Лондон прави списък на българи, останали без средства и подслон, за да им съдейства да се върнат с “България ер” в родината. Първите 50 от тях ще излетят в четвъртък вечерта от Лондон.

Възстановяването на полетите не бе прието еднозначно от сънародниците ни, тъй като цените на самолетните билети скочиха тройно и стигнаха тези за полети до Ню Йорк и Бали от британската столица. Причината е, че търсенето е голямо от хора, които са пострадали заради внезапното им спиране от страна на София в неделя. В мрежите се появи и черен хумор, че

тези цени са

само по джоба

на Рита Ора,

за която таблоидите пишат, че може да остане в България за Коледа, след като полетите са спрени, докато певицата записвала новия си клип на Бузлуджа.

Властите съобщават, че броят на заразените расте и в северната част на Острова, което ще наложи още милиони души да бъдат поставени при най-строги ограничения от 26 декември.