"168 часа": Секретен анализ на ЦРУ: Горбачов проваля отношенията на Живков с Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9351002 www.24chasa.bg
Тодор Живков и баварският премиер Франз Йозеф Щраус планират прехода на България - с много реформи, но без ужасяващата бедност.

Последният съветски лидер: Този иска да превърне България в малка Западна Германия, така ли?

"168 часа" откри анализ на ЦРУ от февруари 1985 г. за опасната политика на сближаване между България и Западна Германия.

Едва след като се разкрият архивите ще стане ясно каква точно е била ролята на Горбачов в планирането на прехода. Дали само е работел за крах на социализма или зад таз фасада има и нещо друго?
Едва след като се разкрият архивите ще стане ясно каква точно е била ролята на Горбачов в планирането на прехода. Дали само е работел за крах на социализма или зад таз фасада има и нещо друго?

В нея се констатира, че желанието на източноевропейските страни и "най-вече на Източна Германия, Унгария и България да поддържат диалог със Западна Германия

окуражава

Бон да развие по-близки отношения с тях въпреки очевидните опасения на Москва".

"Независимо от това Москва имаше ясна роля в отлагането и провала на визитите в Западна Германия на Ерих Хонекер и на Тодор Живков", отбелязват експертите на ЦРУ. Според тях в отношенията с Източна Европа Бон не може да игнорира съветските интереси.

Всичко започва, когато Източна Германия договаря заем от Западна Германия в размер на 330 млн. долара. "Два дни след като Бон съобщава, че гарантира за кредита, през юли вестник "Правда" публикува статия на ветерана в отношенията с Германия Лев Безименски - пише в докладната на ЦРУ. - В нея

той предупреждава,

че Бон се опитва да подкопае суверенитета на Източна Германия, "използвайки икономически лостове и политически контакти", "искайки концесия" върху "въпроси на принципите".“ Според анализа "Правда" повтаря атаката и на 2 август с неподписан редакционен коментар.

"През септември Хонекер в отговор на съветския натиск отлага отдавна уговорената си визита в Западна Германия, планирана за края на месеца - пише в доклада на ЦРУ. - Малко след това Живков съобщи, че той също не е в състояние да отиде в Западна Германия през септември, както е планирано. Живков направи изявлението си един ден след срещата с члена на съветското политбюро Горбачов в София." (По това време Горбачов идва тук като човек, който само след няколко месеца ще бъде избран за генерален секретар на ЦК на КПСС.)

Според ЦРУ причините за реакциите на Москва са, че Западна Германия се налага като водеща европейска сила, която настоява за планиране на Европейската отбрана, а агресивната й политика по отношение на Източна Германия и други страни в съветската орбита изнервя Кремъл.

От друга страна, американското разузнаване посочва, че източноевропейските страни се притесняват от ескалацията на напрежението между СССР и САЩ и не искат заради това да жертват своите отношения със Западна Европа.

Целия материал четете в "168 часа" - тук