Министър Ангелов след ваксината: Нетърпелив съм да видя баща си и да знам, че няма да го заразя (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9354167 www.24chasa.bg
Министър Костадин Ангелов получава първата ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: Николай Литов

Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 в България. Първите градове, където това се случи, са София, Пловдив и Бургас. Първият ваксиниран българин беше министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това се случи в УМБАЛ „Света Анна“.

След него се ваксинира и шефът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Министър Костадин Ангелов получава първата ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: Николай Литов
Министър Костадин Ангелов получава първата ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: Николай Литов

"Спасението, което очаквахме, е тук. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща и да знам, че няма опасност да го заразя", каза министър Ангелов минути, след като бе ваксиниран.

Епископ Тихон се ваксинира срещу COVID-19 в
Епископ Тихон се ваксинира срещу COVID-19 в "Св. Анна" СНИМКА: Николай Литов

 Днес България, заедно с почти всички европейски държави, се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битката срещу COVID-19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия на всички учени на света бяха обединени, за да може това което стартирахме днес, да даде своя резултат", сподели още проф. Ангелов, след като изтекоха и нужните 15-минути след поставянето на ваксината, в които имунизираният се проследява за въздействието ѝ.

Той сподели и че се чувства добре и показа картончето, което е получил, след ваксинацията. То съдържа информация за датата, на която е поставена ваксината и тази, на която трябва да се направи реимунизация. 

Министър Ангелов след ваксината: Нетърпелив съм да видя баща си и да знам, че няма да го заразя (Видео)

Не само в България, но и в страни като САЩ и Канада, за транспортирането на част от ваксините са били използвани коли на частни фирми, както това се случи и у нас, коментира министърът ситуацията от вчера, при която в Пловдив ваксините бяха докарани с бус на фирма за кренвирши. 

Министър Ангелов след ваксината: Нетърпелив съм да видя баща си и да знам, че няма да го заразя (Видео)

"Търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където транспортирането се случва с частни компании. Същото стана и в САЩ, където частна компания, специализирана в транспорта на храни, по-сепциално риба тон, пренася и помага на правителството в транспорта на ваксините. Подобен е и опитът в Канада, където частна логистична компания с опит в транспортирането на сладолед, участва с транспортни средства. Подобен е и опитът в Австралия. Аз благодаря на всички български производители, че осигуриха такава логистика да се случи този процес и очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и в бъдеще", каза министърът.

Министър Ангелов показа картончето, което се издава след ваксинация срещу COVID-19 КАДЪР: bTV
Министър Ангелов показа картончето, което се издава след ваксинация срещу COVID-19 КАДЪР: bTV

Той обясни, че по договор с "Пфайзер" ваксините ще се докарват със специализирани коли от нея до всички РЗИ-та в страната, но заради символичното първо количество, което бе доставено вчера, е пристигнал само един камион, който ги разтовари в София. Това изисквало бърза организация за логистирането на ваксините по места в Пловдив, Бургас и Варна. Затова било необходимо да се намери транспорт, с който да се осигури нормален температурен режим, но който и да бъде проследим през цялото време чрез термограф и да се докаже. Нужният транспорт бил предоставен безвъзмездно от фирмата, производител на кренвирши.

От Министерството на здравеопазването разпространиха кадри от подготовката на спринцовките за ваксина.

"Този режим на транспортиране не беше необходим, тъй като ваксините, които транспортирахме от София до Пловдив и Бургас, бяха в чантите със сухия лед, който осигурява  необходима температурата на пренасяне. Също така пренесените ваксини от София до Пловдив,  Бургас и Варна се слагат в хладилници с нормален температурен режим от 2 до 8 градуса и не се замразяват до минус 70 градуса. Хладилниците, които са осигурени в РЗИ-ата, ще се използват  при следващите доставки на ваксината през януари", допълни Ангелов и каза още, че не опаковката, а съдържанието е важно.

За нас беше важно да осигурим ваксина до всички РЗИ-та. Търсенето на такова послание не бих казал, че е постижение. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен, каза още той.