Мангъров да се ваксинира публично, нареди Борисов. Той отказа, имал си антитела (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9357714 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов, директорът на болница "Св. Анна".д-р Славчо Близнаков и министър Костадин Ангелов в болницата

- Припомниха на медиците кампанията на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”, за да им обяснят колко е важен личният им пример

- Ваксинирането ще стане като санирането - всички ще искат, убеден е премиерът

Доц. Атанас Мангъров, който е един от основните противници на всякакви предпазни мерки срещу коронавируса, да бъде ваксиниран публично. Това разпореди в понеделник премиерът Бойко Борисов. Мангъров категорично отказа, защото си имал антитела.

“Говорих с доц. Мангъров - и той ще се ваксинира, ако не се е ваксинирал. Ваксинирайте го публично, защото ми каза, че е 100% за ваксинирането”, разпореди Борисов на здравния министър Костадин Ангелов, докато двамата бяха в столичната болница “Св. Анна”.

“Спасението за България, Европа и света са ваксините. 699 медици се имунизираха вчера, няма данни за странични ефекти при нито един от тях. И църквата, и нашите най-добри лекари с личния си пример подкрепиха ваксинационния процес. Вярвам, че и всички българи ще го направят. Така ще се върнем към нормалния си начин на живот”, заяви още Борисов. Премиерът обясни, че е доволен, че

мерките за

частично

затваряне дават

резултат

и болните и починалите от коронавируса намаляват.

“Ваксината ще стане като санирането. В началото минаваха емисари и плашеха, че като санират блока, ще им вдигнат данъците, ще им го купят, ще им го продадат. Такива измишльотини не можеш да си представиш. Като видяха хората колко е хубаво, сега кметовете само за това питат - кога ще продължи санирането”, заяви още Борисов.

Часове по-късно обаче Атанас Мангъров отказа да изпълни заръката на премиера, защото вече имал антитела. Той прекарал коронавируса безсимптомно.

“При положение че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но

ако той и аз не

бяхме карали

вируса, щях да

го съветвам да

се ваксинира”, каза инфекционистът пред “24 часа”.

“Имахме дълъг разговор с премиера за ваксините. Смисълът на нашия разговор беше, че трябва по един от двата начина да се изгради имунитет. Единият е дивият, а другият е цивилизованият - чрез ваксина да се получи. Винаги съм подкрепял ваксинацията”, допълни Мангъров.

Личните лекари

ще преценяват

на кой пациент

от коя ваксина

да сложат,

обясни още Борисов в понеделник. Това обаче ще стане, след като бъдат разрешени още от ваксините.

Колко е важен личният пример на лекарите, за да е успешна кампанията, припомни пък шефът на Александровска болница проф. Борис Богов при старта на ваксинацията в нея.

“Всеки един от колегите в Александровска болница, който се ваксинира, със своя личен пример ще допринесе да повиши доверието на своите пациенти, за да бъдат ваксинирани и те”, каза проф. Богов. Той припомни кампанията на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”, в която всяка година пациентите отличават най-добрите медици в страната.

“Жив съм,

чувствам се

добре.

Инжекцията

не боли”,

пошегува се директорът на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев, който е първият ваксиниран в областта. Ваксината му бе поставена от главната сестра Венета Стефанова.

“Вярвам на екипите, които разработиха ваксината. Това е единственият начин да се спасим от този коварен вирус и да се върнем към нормалността”, каза д-р Митев.

Общо 50 дози бяха доставени за медиците в болницата, като имунизацията започна още в понеделник. 200 дози от препарата бяха разпределени между болниците в областта. От сградата на РЗИ да ги получат пристигнаха директорите на болниците в Разлог, Гоце Делчев, Благоевград и Сандански.

Ваксинацията започна и във Варна и Пазарджик.

В морската

столица първи

се имунизираха

медиците от

спешна помощ

Ваксините срещу коронавирус вече са и във Враца. Те бяха транспортирани при изключителни мерки за сигурност до сградата на Регионалната здравна инспекция.

Общо 250 ваксини бяха доставени в специални хладилни чанти. От тях 100 остават във Враца, 100 за заделени за Монтана, а 50 за Видин.

Ваксинирането в трите северозападни области започва от утре в болниците, в които има изградени имунизационни кабинети.

Във Врачанско това ще се извършва освен в областния град също и в Бяла Слатина и Козлодуй. Директорът на РЗИ във Враца д-р Кети Ценова провери старателно цялата документация на важната пратка и заяви за скептиците, че във ваксината няма нищо опасно и застрашаващо живота и е добре предвидените по графика на инспекцията да се имунизират.

Ваксини бяха доставени и във Велико Търново. (24часа)

 Изследват поне

1000 имунизирани

колко трае защитата

Проучването започва след

2-3 месеца от Пловдив

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Поне 1000 души ще бъдат изследвани за трайността на придобития от ваксинацията срещу коронавируса имунитет. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проучването ще стартира от Пловдив до 2-3 месеца, когато започне масовата имунизация. Целта е да се установи колко дълъг е имунитетът, еднакъв ли е при здрави хора и такива с придружаващи заболявания.

“Трябва да имаме данни за хората какъв е имунитетът на втория, шестия, 12-ия месец след ваксинацията и 2 г. по-късно”, каза доц. Кунчев. Той добави, че ще се проследяват и нежеланите реакции, както се прави с всяка ваксина.

“Всяко лице, което има такива реакции, може да попълни съответната бланка и да я подаде в Агенцията по лекарствата. Оттам нататък това отключва тежки проучвания дали са в резултат на ваксината”, посочи главният държавен инспектор.

Според доц. Кунчев засега ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” показвала много добър профил на безопасност. Реакциите били слаби - най-често лека болезненост в ръката.

Ректорът на МУ в Пловдив проф. Мариана Мурджева посочи, че проследяването на имунитета се извършва по сложен начин. Трябва да се анализира каква е защитата на молекулно и клетъчно ниво. В проучването на имунитета ще бъдат ангажирани отделни лаборатории.

Доц. Кунчев коментира и старта на ваксинацията у нас.

“Дадохме символично начало, тъй като разполагаме с 5000 дози. Проблемът ще бъде, когато имунизацията излезе извън болниците и се прехвърли в домовете за възрастни, а те са над 400. Някои са в отдалечени населени места без медицински персонал. Там ще трябва да ходят мобилни екипи”, обясни доц. Кунчев.

Той оповести, че от днес започва да работи базата данни за имунизираните, която е в информационния портал.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че е обнадеждена от старта на ваксинацията. Вчера са се имунизирали 285 медици, което е близо двойно повече от предвиденото. Днес ваксини са си сложили още 82-ма медици.

Проф. Балтов: Разхлабването

ще попречи на ваксинацията

Рязко ще нараснат случаите, опасява се той

Разхлабване на мерките от въведения до края на януари частичен локдаун ще попречи на процеса на масовата ваксинация, която трябва да започне в края на първия месец на 2021 г.

За това предупреди в понеделник шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Рано е да се разхлабват мерките, Хората пак ще се отпуснат, рязко ше нараснат случаите и това ще попречи на процеса на ваксинирането. Все още не е намалял броят на хората в интензивните отделения. Иначе имаме около 100 свободни легла и малко си отдъхнахме”, обясни проф. Балтов пред Нова тв.

Очакваме втората голяма пратка, с която ще могат да се ваксинират 30 000 души. Предстои много работа за организацията, каза професорът.

“Всички ваксини, които ще дойдат в близките месеци у нас, се прилагат в две дози, обясни проф. Балтов. Аз предпочитам информационна РНК ваксина, като тази, която дойде сега, защото тя е много иновативна и мисля, че най-бързо ще изгражда имунитет”, каза още директорът на “Пирогов”. Той бе сред първите с поставена ваксина в неделя, въпреки че преболедува коронавируса.

“От края на януари вече е реалистично да се говори за избор на ваксина. Към всяка ваксина ще има листовка с кратки указани кои хора с какви заболявания трябва да се въздържат от ваксиниране с нея, така че да може да се направи информиран избор коя е най-подходящата”, посочи професорът. Според него за млади и здрави хора информационните РНК ваксини са много добър избор.

“Много се наблягаше на очакваните страничните ефекти, а такива реално няма. Разбира се, впоследствие се изчаква 2 седмици, за да се види дали няма някакви други реакции. Много е важно да кажем, че първата доза не е достатъчна и не бива да се отпускаме и да мислим, че сме станали безсмъртни, трябва да продължим да носим маски и да спазваме мерките. Трайният имунитет се създава чак седмица след втората доза”, заяви още Балтов.

“Все още не знаем как ще бъде изкарано заболяването, ако човек се зарази в периода между двете дози”, каза лекарят. Според него плавно се увеличава и броят на желаещите да си поставят ваксина медици, защото вече имали възможност да се запознаят с брошурите на продукта.

“Първоначално записаните в “Пирогов” бяха 500, в момента желаещите са над 1000-1200, като не се включват преболедувалите”, съобщи проф. Балтов. (24часа)

“Пфайзер” забави доставка на

ваксини, проблем с температура

Доставките на ваксини на “Пфайзер” срещу COVID-19 са забавени в 8 европейски държави, сред които Испания, заради проблем с контрола на температурата, обяви испанското министерство на здравеопазването, цитирано от АФП.

Миналата нощ от завода на “Пфайзер” в Пурс, Белгия, са информирали за закъснение на пратките за 8 държави в Европа заради проблем в процеса на товарене и изпращане, без да се уточнява кои са другите 7 засегнати държави освен Испания.

Запитан за тази спънка, испанският здравен министър Салвадор Иля е обяснил, че става дума за проблем, свързан с контрола на температурата, който “очевидно е бил решен”. Испания трябваше да получи в понеделник 350 000 дози от ваксината, но те ще пристигнат във вторник. Известно е, че ваксината на “Пфайзер” се съхранява при температура от над минус 70 градуса. Според “Дойче веле” няколко града в Германия са сигнализирали за същия проблем.

Д-р Угур Шахин, шефът на компанията “Байонтек”, разработил ваксината, обяви, че тя с много голяма вероятност ще е ефективна и срещу новия мутирал вариант на коронавируса, който се смята за по-заразен. От компанията “Астра Зенека”, която работи с университета в Оксфорд, също проверяват как ваксината им защитава от новия щам.

Испания обяви, че си е поставила амбициозната цел да сложи край на пандемията до лятото чрез масово имунизиране на населението. Коронавирусът нанесе тежък удар върху туризма в страната, която регистрира най-ниското присъствие на чуждестранни гости от половин век насам.

Израел за момента е световният рекордьор по брой ваксинирани на глава от населението. Министерството на здравеопазването обяви в понеделник нов дневен рекорд в броя на инжектираните с 98 916 дози. Това се случва седмица след като Израел започна кампанията си. Общият брой на ваксинациите в страната достигна 379 000. В същото време там влезе в сила трета национална карантина, която забранява ходенето на гости и разрешава само кратки разходки на открито. (24часа)