Двойно спаднаха починалите и новите заразени в седмицата на Коледа (Таблица)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9361385 www.24chasa.bg

- България с най-голямото в света намаление на жертвите на COVID-19

- 69 души дневно са умирали - с 48% по-малко

- Вече само 20% от тестовете са позитивни

- Мутацията на щама в Англия вдига с още 30% заболелите, смъртността започва да се покачва

Дълго чаканото излизане от втория пик на коронавируса в България, който се оказа изключително смъртоносен, започна да се случва в седмицата на коледните празници. В нея има двоен спад както на новите заразени, така и на жертвите на COVID-19.

За последните седем дни смъртността заради вируса в България е паднала с 48%. Със средно 69 жертви на ден страната е на осмо място по смъртност в света, когато починалите се съотнесат към 1 млн. население. 10 на милион средно за ден са починалите в България в изминалата седмица.

От 26 771 теста през седмицата 5581 са били положителни, което е 20%. Седмица по-рано положителни бяха 30% от направените тестове.

Спад на заразата се наблюдава в целия свят, като жертвите в последните седем дни намаляха средно с 15%.

След България най-обнадеждаващи са данните в Австрия, Словакия и Полша. Ръст в Европа бележат само Англия, Литва и Черна гора.

В Обединеното кралство, където с тревога следят развитието на новата мутация на щама, има 30% ръст на новозаразените. Средно на ден са регистрирани по над 41 хиляди нови случая. Великобритания отбелязва и 9,5% ръст в смъртността, но тя остава под 10 на милион души дневно.

Петата седмица на частичния локдаун в България обаче не доведе до голямо облекчение на болничната система. При 6287 хоспитализирани, от които 523 в интензивните отделения, преди седмица, във вторник, имахме 5511 в болници (12% надолу) и 504 в интензивните отделения (4% надолу).

Спадът на новозаразените може да се дължи на отложени посещения при лекар, както е традиционно по време на дългите коледни и новогодишни празници, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. Заради това пълната картина щяла да е ясно след края на първата работна седмица на 2021 г.