"168 часа": КГБ към ДС и ЩАЗИ: Компрометирайте приятеля на Живков Щраус!

https://www.24chasa.bg/novini/article/9362968 www.24chasa.bg
Живков и Щраус планират по-добър преход, но Горбачов преследва друга цел.

Защо въпреки предупреждението Живков поема риска да се среща с "опасния" човек

В Москва не одобряват приятелството между Тодор Живков и баварския премиер Франц Йозеф Щраус. За тях германецът е най-свирепият ястреб в Европа. За това се разбра неотдавна, когато излязоха разсекретени материали, че КГБ е давал разпореждания на ЩАЗИ и ДС да го дискредитират.

Целта е била по този начин да се създаде благоприятен международен климат за СССР и неговите съюзници.

Щраус е най-близкият съратник на канцлера Конрад Аденауер -

неговия стратег

Всъщност двамата мъже чертаят балансирания подход, който Германия следва и досега.

"Ще превърнем всичко в нашата външна политика, развита от Аденауер, в традиция, която ще ни спаси от неприятностите на германската история. И от изолацията между Изтока и Запада, които отново и отново раждат нови катастрофи - за нас и за нашите съседи", казва Щраус през 1957 г. Още тогава за Щраус Европейската федерация е ключов въпрос. Причината е, че само в една обединена Европа всички германци ще могат отново да се обединят, Германия ще има шанс да си върне териториите до 1945 г., които вече са в Полша, а

немците в Беларус

и Полша ще са свободни да живеят, където пожелаят.

Освен тази националистическа мечта Щраус иска чрез Обединена Европа да даде сигнал на всички малки народи, че те вече няма защо да се страхуват от Германия. Когато тя е интегрирана в подобен политически, икономически и военен съюз, няма как да представлява заплаха за никого.

Идеята на прогресивния германец е отбраната и външната политика да се ръководят на европейско федерално ниво, а всички останали сфери да се определят от отделните правителства на страните членки.

Щраус е високообразован - изучавал история, класика, немски език и икономика, той си дава сметка, че целта на живота му е да обедини германците, а това може да стане само в една обединена Европа.

„Трагедията на германската политика и катастрофата беше заради избора на грешното място в световната политика, преувеличената оценка на собствените сили, без съюзи или с грешни съюзи

- смята Щраус. - Т.е. политиката на совалка между Запада и Изтока, която ни вкара в Първата световна война (...), във Втората световна война - и двата пъти завършили с катастрофи (...). Следователно, ако човек се опитва днес да определи нашето място, трябва да е наясно, че може би първото условие

да няма трета катастрофа

през този век е ориентацията на нашите политики към Европейския съюз и към европейско-атлантическата общност за сигурност."

Той още през 1965 г. отбелязва, че „Германия се нуждае от Европа повече от която и да е друга държава“.

Тъй като на Германия й е забранено да има ядрени оръжия, Щраус като министър на отбраната през 1956 г. прави сложно споразумение с колегите си от Франция и Италия. Той организира всичко перфектно - трима министри католици подписват договора в Рим, където е основана Европейската икономическа общност, при това точно след Великден. Идеята на

споразумението

Тодор Живков може да е бил всякакъв, но планът му за прехода е бил доста по-добър от този на Горбачов.
Тодор Живков може да е бил всякакъв, но планът му за прехода е бил доста по-добър от този на Горбачов.

е разходите за производството на ядрените бойни глави да се поделят по 45% за Германия и Франция, а Италия да поеме 10 на сто.

Всичко върви по план, но Великобритания и САЩ се притесняват от варианта Германия, която току-що са победили, отново да придобие свръхмощни оръжия.

Така с идването на Шарл дьо Гол споразумението е прекратено, защото той смята, че Франция може сама да развива ядрената си програма.

В САЩ обаче ситуацията се променя, когато за президент е избран Джон Кенеди. Тогава Щраус и Аденауер отново лансират пред него идеята си Франция, ФРГ, Италия и страните от Бенелюкс да имат свои балистични ракети със среден обхват.

За Москва това е

червен сигнал "Внимание",

защото идеята на Щраус е точно по границата с Източна Германия да има разположени "Пършинг"-и.

Защо Щраус е опасен за СССР и какво се случва, четете ТУК.