Учители не искат най-малките в клас на 4 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9364674 www.24chasa.bg
Връщането на малките ученици може да разгори отново епидемията, твърдят учителите. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Според педагозите присъственото обучение

ще докара трета вълна на заразата и ще

компрометира започналата ваксинация

“Неформално обединение “Учители за безопасно образование” изразява категоричното си несъгласие относно възстановяване на учебния процес от 4 януари. Считаме, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени. Възстановяването на присъствени занятия за 1-4-и клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще доведе до трета вълна от COVID-19 в България.”

С такова отворено писмо учителската организация поиска от премиера Бойко Борисов и министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Костадин Ангелов да отложат завръщането в клас на най-малките ученици.

Децата от 1-и до 4-и клас трябва да се върнат в училище на 4 януари.

Според педагозите масовото празнуване, както и новият щам на вируса, който е със 70% по-заразен и засяга предимно деца и млади хора, ще компрометира процеса на ваксинация, който започва и в България.

“По данни на института “Роберт Кох” и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население. На 2 декември ЕК публикува становището на ЕСDC, според което би трябвало да има период от минимум десет дни след празниците, за да се добие реална представа за епидемичната картина в страната. Ето защо настояваме учебните занятия да не се възстановяват в присъствена форма от 4 януари, а да продължат в електронна среда. Липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, ще доведат до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината. Научни данни от най-престижните медицински проучвания, както и на Lancet, доказаха, че децата са решаващ фактор при разпространение на заразата”, се казва още в писмото на учителите. Затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число R между 38-54%. Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне. Доказано е, че заразените деца имат значително по-високо количество вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните. “Децата не са имунизирани срещу тази инфекция и техните симптоми не корелират с излагането на заразата”, казва Алесио Фасано, директор на имунологичния и биологичен изследователски център в MGH”, аргументират се още педагозите.

“Ние считаме, че опазването на човешки животи е най-висшата ценност. Това е мисия и задължение на всички нас. Ето защо в ситуация на пандемия, както и с настъпващите грипни вируси, електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи”, завършват писмото си от неформално обединение “Учители за безопасно образование”.(24часа)