DJ Emotion от Варна е загиналият турист в района на вр. Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9372610 www.24chasa.bg
Тодор Желязков СНИМКА: фейсбук

Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев е известният DJ Emotion от Варна, научи Moreto.net.

Припомняме, фаталният случай е станал вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев.

Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила", като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината, научи Moreto.net

Загиналият Тодор Ж. и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила, като целта им е била за 2 дни да стигнат до Беклемето.

Мъж и жена, опитни туристи, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа. Думите им обаче не са успели да разубедят Тодор и неговият спътник от намеренията им.

Част от трасето между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алписйкото било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка.

Фаталният инцидент се е случил реално още на първия стръмен и опасен склон, този при слизането от вр. Жълтец. Точно там при спускане, Тодор се подхлъзва и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон. По-късно е установена смъртта му, а за днес бе планувано да бъде изнесено тялото. Операцията по изваждане на тялото обаче бе отложена заради мъглата и ураганния вятър.

Акцията се забави тази сутрин именно заради лошото време, но все пак тя е започнала от южната страна на връх Ботев. 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов посочи за „Хоризонт“, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон „Ботев“. Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия. Все още не е сигурно дали това ще може да стане днес заради ураганния вятър и мъглата в района на Стара планина.

Планински спасител, пожелал анонимност, коментира за Moreto.net, че ако двамата туристи бяха преодоляли спускането от връх Жълтец и бяха продължили в посока алпийското било, вероятно сега жертвите щяха да бъдат две. По негови думи теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Припомняме, през вчерашния ден в района на връх Ботев освен фаталния инцидента станаха и още няколко други, при които пострадаха 4 човека. На първия януари на косъм се размина и друг турист на пътеката за връх Ботев.

Заради почивните дни, тихото и слънчево време много туристи са предприели изкачването на първенеца на Стара планина през вчерашния ден. Целият терен обаче е бил заледен и изкачването без специализирана екипировка - котки и пикел е криело сериозен риск за туриситите.

Тодор Желязков вече 27 години е част от варненската клубна сцена. Под псевдонима DJ Emotion той присъства ежедневно в музикалния живот на морския град, а и не само там. През годините е пряк свидетел и участник в повечето музикални революции в града, съосновател е на група Deep Zone, а през 2001 г. е част от най-голямото хип-хоп турне в историята на българската музика - турнето "Мой" на Мишо Шамара. Но основната причина да бъде уважаван от колегите си и обичан от меломаните е това, че държи на собствения си стил и е един от най-добронамерените хора, които ще срещнете.

Вр. Жълтец ?От този връх, вчера 02.01.21г. пада и загива Тодор Желязков, амбициозен, начетен, млад мъж от Варна, тръгнал...

Публикувахте от Снежана Миронова в Неделя, 3 януари 2021 г.