Вълчев: Връщането на големите ученици в клас - поетапно след 18 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9375062 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той е на посещение в 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата, където ще разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от първи до четвърти клас се връщат отново в училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, вероятно ако има такъв вариант в подобряване на ситуацията и частично връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, защото ни е необходима една пълна седмица“, обясни министърът, цитиран от Фокус. 

Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов
Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, но от друга страна са ефективни“, допълни образователният министър.

Вълчев отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

От днес започваме изготвянето на списъците за ваксинация на учителите от коронавируса и до края на седмицата те ще бъдат готови. Увеличава се броят на желаещите и в петък ще може да се каже точно каква част от учителите са пожелали да се ваксинират. Аз, лично, очаквам поне 35 000 от учителите да заявят, че желаят да се ваксинират, а първоначалните проучвания бяха за по-малък процент, каза пред журналисти министърът на образованието.

Той съобщи, че общо 90 000 са педагогическите специалисти, с директорите, заместник-директорите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници. От тях се очаква поне 35 000 да се ваксинират, заяви образователният министър. Той коментира, че трябва да вярваме в науката и българските учители също трябва да вярват в нея, и трябва да възпитават децата да вярват в науката, защото тя ще ни спаси от коронавируса.

От днес към присъствено обучение се връщат децата в детските градини и учениците от първи до четвърти клас в страната. 247 000 са учениците от първи до четвърти клас, а тези, които са подали заявление за обучение в електронна среда към вчерашна дата, са 703, съобщи министър Красимир Вълчев.

Той каза, че в т.нар. банка за заместващи учители към днешна дата има 2400 учители. Повече от половината от тях са учители по начална и предучилищна педагогика. 1200 са студентите, които са от професионални направления за придобиване на педагогическа квалификация, информира министър Вълчев.